Ermenistan, erken seçim için sandıkların yolunu tuttu 

Ermenistan’da halk, erken seçim için sandıkların yolunu tuttu. Paşinyan ve Koçaryan’ın kıyasıya mücadelesi asıl şimdi başladı. 

DÜNYA 20.06.2021, 10:45 20.06.2021, 16:15
Ermenistan, erken seçim için sandıkların yolunu tuttu 

Ermenistan, erken parlamento seçimi için bu sabah sandık başına gitmeye başladı. Akşam saatlerine kadar sürecek olan seçimde 26 kişi yarışıyor. Fakat özellikle son bir aydır kızışan yarışta en çok dikkat çeken adaylar Paşinyan ve Koçaryan. 

4 ittifak ve 22 parti seçimde mücadele ediyor 

Ermenistan siyasi tarihinde bir rekor kırılıyor. Bu seçimlerde 4 ittifak ve 22 parti birden yarışıyor. İlk defa bu kadar fazla seçeneğin olduğu seçimde toplamda 2 milyon 581 bin 93 vatandaş oy kullanacak. Ülke genelinde toplamda 2008 seçim sandığı kuruldu ve oy verme işleminin, Ermenistan saati ile 20.00’da bitmesi planlanıyor. 

Anketlerde son durum 

Her ne kadar 26 seçenekli bir seçim yaşansa da seçim öncesinde yapılan anketler, yarışın, Başbakan Paşinyan ve Cumhurbaşkanı Koçaryan arasında geçeceğini gösteriyor. Başbakanlık görevini istifa ettiği günden bu yana “geçici” olarak devam ettiren Paşinyan, bu seçime, “Sivil Sözleşme Partisi” adayı olarak katılıyor. Rusya yanlısı olarak bilinen Cumhurbaşkanı Koçaryan ise “Ermenistan İttifakı” adayı olarak boy gösteriyor. 



Neden erken seçim yaşanıyor? 

Ermenistan’da erken seçimin yapılmasının sebebi, “Asıl” başbakan olan Nikol Paşinyan döneminde başlayan Azerbaycan-Ermenistan savaşında, Ermenistan’ın 28 senedir işgal ettiği toprakları kaybetmesi. Başta çok önemli merkezler olan Şuşa ve Dağlık Karabağ’ı kaybeden Ermenistan, onlarca yerleşim yerini Azerbaycan’a iade etmek zorunda kaldı.  

Kaybedilen Azerbaycan savaşı, Ermenistan’da büyük yankı uyandırdı. Hem hükümet yanlısı hem de muhalefet siyasiler, Başbakan Paşinyan’ın derhal istifa etmesini ve ülkenin erken seçime gitmesini istedi. 44 gün süren savaş sonrasında istifa etmemek için direnen Paşinyan, Mayıs 2021’de görevinden “erken seçim yapılabilmesi için gönüllü olarak ayrıldığını” aktardı ve seçime kadar geçecek bir aylık sürede başbakanlık koltuğunun vekili olacağını belirterek koltukta oturmaya devam etti. 

Yorumlar (0)