"Ermenilere karşı kullanılan taktikleri ya Çin ve Rusya kullanırsa..."

27 Eylül 2020 günü işgal altındaki topraklarını kurtarmak için operasyon başlatan ve tarihî bir zafere imza atan Azerbaycan ordusunun taktikleri, Amerika Birleşik Devletleri'ni (ABD) endişelendirdi. Söz konusu taktiklerin Rusya ve Çin tarafından kullanılabileceği ifade edildi. 

DÜNYA 24.11.2020, 09:40 24.11.2020, 16:10
"Ermenilere karşı kullanılan taktikleri ya Çin ve Rusya kullanırsa..."

Azerbaycan, 27 Eylül 2020 günü başlattığı operasyonu zafer ile taçlandırdı. Azerbaycan ordusu, yaklaşık 30 senedir Ermeni işgali altında tutulan öz topraklarını tek tek kurtardı. Azerbaycan ordusunun Bayraktar TB2 SİHA'lar ile Ermenistan ordusuna personel ve teçhizat bakımından ağır kayıplar verdirmesi ve 300 civarında yerleşim yerini kurtarması üzerine Ermenistan pes etmek zorunda kaldı. Rusya'nın arabuluculuğunda Azerbaycan ile anlaşma imzalayan Ermenistan, Laçin, Ağdam ve Kelbecer'den 1 Aralık 2020 tarihine kadar çekilmeyi kabul etti. İki ülke arasında sağlanan ateşkesi denetlemek için bölgede Türk-Rus Ortak Gözetleme Merkezi'nin kurulmasına yönelik karar alındı. Söz konusu anlaşmayı acı verici olarak değerlendiren Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesinde hain olarak anılmaya başladı. Sivillere füzelerle saldıran Ermenistan ordusu, acımasızlığının bedelini yenilgiyle ödemiş oldu. 

Azerbaycan'ın Ermenistan'a karşı elde ettiği tarihî zafer, tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başardı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı, Azerbaycan ordusunun Karabağ Savaşı sırasında Ermenistan ordusuna karşı kullandığı taktikleri değerlendirmeye aldı. 

"Farklı bir tecrübe"

Azerbaycan ordusu tarafından Karabağ'da keşif ve saldırı drone'larının kullanıldığı hatırlatılarak, söz konusu drone'ların tanklar, piyade ve topçu birlikleriyle beraber kullanılmasının farklı bir tecrübe olduğuna dikkat çekildi. 

"Geleceğe yönelik tahminde bulunulabilir"

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ordusundan bir general, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kimliğinin gizli kalmasını isteyen yüksek rütbeli general, Karabağ'da Azerbaycan ordusu tarafından düzenlenen operasyonun, ilerleyen süreçte meydana gelecek savaşlarda nasıl bir olay zinciri yaşanacağının öngörülmesini sağladığını ifade etti. 

"Sadece keşifte bulunmadı, imha da etti"

Söz konusu general, yaklaşık 30 senedir Ermeni işgali altındaki topraklarını kurtarmak için mücadele eden Azerbaycan ordusunun yalnızca keşifte bulunmadığını, diğer yandan Ermenistan ordusuna ait zırhlı araçları ortadan kaldırmak için drone'ları ve "İti Kovan" adındaki kamikaze drone'larını kullandığını söyledi. 

"Rusya ve Çin orduları benzer taktikleri kullanabilir"

Bu taktikler sayesinde Azerbaycan ordusu tarafından Ermeni birliklerinin hızlı bir şekilde mağlup edildiğini belirten general, ilerleyen dönemde Rusya ve Çin ordularının Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ordusuna karşı benzer taktiklere başvurabileceğini kaydetti.

General, bu sebeple Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ordusunun, bu tarz bölgesel çatışmaların tecrübelerinden mutlaka ders alması gerektiğini ekledi.

Yorumlar (0)