Ermeni dostları durumu görüştü!

Hem Ermenistan'ın ezeli destekçileri hem de sözde AGİT Minsk grubu eş başkanları olan Fransa ve Rusya arasında Dağlık Karabağ'daki durum değerlendirildi.

DÜNYA 01.10.2020, 09:25 02.10.2020, 15:24
Ermeni dostları durumu görüştü!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında telefonda Ermenistan ve Azerbaycan arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı Dağlık Karabağ'daki durum görüşüldü.

Kremlin Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefon görüşmesi yaptığı ve görüşmede Dağlık Karabağ'daki durumun ele alındığı; iki liderin Azerbaycan ile Ermenistan arasında süren çatışmalardan ötürü derin kaygı duyduklarını dillendirdikleri ifade edildi.

Rus lider Putin ve Fransız lider Macron'un telefon görüşmesinde Azerbaycan ve Ermenistan'a, tam ateşkesin sağlanmasının yanı sıra gerginliğin düşürülmesi ve azami itidalli davranılması çağrısının da sürdürülmesi kararlaştırıldı.

İki liderin; Dağlık Karabağ krizinin, siyasi diplomatik yöntemlerle çözülmesi gerektiği görüşünde hemfikir oldukları, bu nedenle, eş başkanlığını yaptıkları AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) Minsk Grubu kapsamında gelecekteki etkileşim parametrelerinin ele aldığı kaydedildi.

AGİT Minsk grubu ülkeleri

AGİT Minsk Grubu, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ sorununu çözmek ya da barışçıl bir çözüm yolu bulmalarına teşvikte bulunmak için 1992 senesinde AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) tarafından kuruldu.

AGİT Minsk grubunun eş başkanları ABD, Fransa ve Rusya oldu. Eş başkanların açık bir şekilde Ermenistan'ı destekliyor olması sebebiyle grup hiçbir zaman başarılı olamadı.

AGİT Minsk Grubu'nu oluşturan ülkeler

AGİT Minsk grubu eş başkanları:
ABD (eş başkan)
Fransa (eş başkan)
Rusya (eş başkan)

AGİT Minsk grubu ülkeleri:
Beyaz Rusya
Almanya
İtalya
Portekiz
Hollanda
İsveç
Finlandiya
Türkiye

AGİT Minsk grubunun tarafları:
Azerbaycan
Ermenistan

Yorumlar (0)