Erken seçimde ilk sonuçlar: Paşinyan kazandı

Ermenistan’da gerçekleştirilen erken seçimlerde Paşinyan resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 53,92’lik kısmını alarak seçimi kazandı.

DÜNYA 21.06.2021, 08:34 21.06.2021, 08:41
Erken seçimde ilk sonuçlar: Paşinyan kazandı

Ermenistan tarafından Dağlık Karabağ savaşının kaybedilmesi sonrası muhalefetin önce sokak protestoları ardından ise Nikol Paşinyan’ın başında olduğu hükümete karşı darbe girişiminden dolayı ülkeden erken seçim kararı çıkmıştı.

Ermenistan’da seçimlerde 4 seçim bloğu ve toplamda 21 parti Meclis’te çoğunluğu elde edebilmek amacıyla mücadele verdi.

1,2 milyonu aşkın kişi sandığa gitti

Yaklaşık olarak 2 buçuk milyon kişinin oy kullanma hakkının olduğu ülkede seçimlere katılım oranı yüzde 49,4’lük orana tekabül eden 1 milyon 281 bin 174 oydu.

Seçimlerde Paşinyan, bloğu dağıtarak lideri bulunduğu Sivil Sözleşme Partisi’yle seçimlere girdi. Paşinyanın en güçlü rakibi ise Ermenistan İttifakı bloğunun adayı Rober Koçaryan’dı.

Ermenistan’ın eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ise ‘Onurum Var’ isimli ittifakın ortak adayı olarak seçimlerde görüldü.

Paşinyan’ın partisi seçimleri önde bitirdi

Ermenistan’da yapılmış olan seçimler sonrası oy sayma işlemi gece geç saatlere kadar sürdü.

Resmi olmayan sonuçlara göre Paşinyan oyların yüzde 53,92’lik kısmını alarak seçimi kazandı.

Henüz oyların yarısı sayılmadan zafer konuşması yaptı

Oy sayma işlemi esnasında Paşinyan gece yarısı kameraların karşısına geçti ve destekçilerine teşekkürlerini sundu.

Paşinyan yaptığı konuşmada, “Ermenistan halkı seçimini yaptı ve beklenen oldu. Bu seçimlerde biz de Ermenistan halkının zaferini bekliyorduk. Sivil Sözleşme Partisi’nin Meclis’te çoğunluğu kazandığı şimdiden görülüyor. Oylar henüz sayılmasa da ikna edici bir çoğunluğumuz olacak.” şeklinde konuştu.

“Muhalefet ile istişare”

Paşinyan, kesinleşmeyen sonuçlara göre büyük bir farkla muhalefetin önünde olan oylarını “İkinci devrim” olarak isimlendirerek, “Ermenistan halkı son üç senede ikinci devrimi yaptı. Şimdi ise ‘kadife’ yerine ‘çelik’ devrimi yaptı. Seçim döneminde vermiş olduğumuz bütün sözleri uygulayacağız. Halkımızı ve toplumumuzu birleştirmeye çabalamalıyız. Gelecek günlerde seçime katılmış olan bütün güçlerle kamu potansiyelinin konsolidasyonu ve Ermenistan’ın siyasi hayatına ilişkin vizyonları anlamak amacıyla siyasi fikir alışverişlerine başlayacağız.” şeklinde konuştu.

Paşinyan mesajında bölgesel durumlara dair de yorum yaparken, Ermenistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği ve Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü üye ülkeleriyle iş birliğini derinleştirmeyi planladığını kaydetti.

“Ermenistan bloğu seçim sonuçlarını kabul etmiyor”

Dağlık Karabağ’da yaşadığı hezimet sonrası büyük bir şaşkınlık yaşayan Paşinyan’ın karşısında muhalefette en güçlü rakip Koçaryan’ı destekleyen “Ermenistan İttifakı” bloğundan yapılmış olan yazılı açıklamada seçim sürecinin güven sağlamadığı ifade edilerek, “Güvensizliğin en ciddi sebebi, farklı sandıklardan gelmiş olan ve seçim sonuçlarının öncesinden planlanıp tahrif edildiğine işaret eden yüzlerce sinyaldir. Bloğumuz bu bütün şüpheler ortadan kaldırılmadan seçim sonuçlarını kabul etmeyecektir.” denildi.

Önceki seçim sonucu…

Ermenistan’da siyasi partiler için yüzde 5’lik ve ittifak için ise yüzde 7’lik seçim barajı bulunuyor. Paşinyan 2018 senesinden “Benim Adımım” bloku ile yüzde 70 oy alarak seçimi kazanmıştı.

Yorumlar (0)