Erivan’da Putin-Paşinyan zirvesi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Erivan’ı ziyaret ederek Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile bir araya geldi. Kısa süre öncesi gerçekleştirilen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) zirvesinin sonuç bildirgesini imzalamayan Paşinyan, bazı konularda uzlaşamadıklarını söyledi. 

DÜNYA 24.11.2022, 09:53 25.11.2022, 11:12
Erivan’da Putin-Paşinyan zirvesi

KGAÖ zirvesi sonrası Erivan’ı ziyaret eden Putin, Paşinyan ile bir görüşme gerçekleştirerek bölgedeki son durumu ele aldı. KGAÖ’nün sonuç bildirgesini imzalamayan Paşinyan, alınan 17 kararın 15’ini onayladıklarını, 2’sini ise kabul etmediklerini duyurdu. Putin ile gerçekleştirilen görüşmenin basına açık bölümünde konuşan Paşinyan, “Bazı ciddi sorunlarımız var. KGAÖ toplantısı esnasında bunlardan bahsetmiştim. Bunlar, desteğinizle ve himayeniz altında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile imzaladığımız üçlü anlaşmanın uygulanması ile ilgili sorunlar. Bunlar çok önemli konular. Bölgede uzun vadeli barışı sağlayacak konuları istişare etmeliyiz” şeklinde konuştu. 

“Bu yıl Ermenistan'ın Rusya'ya ihracatı yüzde 80 arttı”

Rusya ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin son dönemde güçlü bir ivme kazandığını belirten Paşinyan, “Bu yıl Ermenistan'ın Rusya'ya ihracatı yüzde 80 arttı. Elbette, bu, lojistik alanında yaşanan bazı değişikliklerden kaynaklanıyor ama bu, genel olarak ekonomik işbirliği için yeni fırsatlar sunuyor” ifadelerini kullandı.

“Ermenistan ile ilişkilerimiz müttefiklik düzeyinde bulunuyor”

KGAÖ sonuç bildirgesine ilişkin görüşlerini paylaşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise yaptığı açıklamada, “Elbette tüm konular üzerinde uzlaşıya varmak bazen çok zor olabiliyor. Ancak zirve kapsamındaki görüşmeler genel olarak oldukça yoğun ve yararlıydı. Ermenistan ile ilişkilerimiz müttefiklik düzeyinde bulunuyor. Geçen yıl ikili ticaret hacmi yüzde 12, bu yılın 9 ayında ise yüzde 67 arttı. Bu, günümüzdeki koşullardan kaynaklanmaktadır” dedi. 

Yorumlar (0)