Erdoğan, Zelenski ve Guterres arasındaki üçlü zirve sona erdi

Tarihi görüşme için bugün Ukrayna'nın Lviv şehrine giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Potoçki Sarayı'nda bir araya geldi. İkilinin görüşmesi ardından BM Genel Sekreteri Guterres'in de katıldığı üçlü bir zirve yapıldı. Yaklaşık olarak 40 dakika süren görüşmenin ardından zirve sona erdi.

DÜNYA 18.08.2022, 17:51 18.08.2022, 20:03
Erdoğan, Zelenski ve Guterres arasındaki üçlü zirve sona erdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin kendisine yapmış oldu davet üzerine Polonya üzerinden, kara yolu ulaşımıyla Ukrayna'nın Lviv şehrine gitti.

Erdoğan'a, Ukrayna ziyaretinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik’le Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar da eşlik etti.

İki lider Potoçki Sarayı'nda bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Potoçki Sarayı'nda bir araya geldi ve görüşme saat 14.40'da başladı. Rusya-Ukrayna savaşından beri ilk defa yüz yüze görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ukraynalı mevkidaşı Zelenski, Ankara-Kiev ilişkilerinin tüm ayrıntılarını stratejik ortaklık seviyesinde baş başa gerçekleştirdikleri ikili görüşmede konuştu. 

Ukrayna’da üçlü zirve başladı!

Erdoğan ve Zelenskiy görüşmesinin ardından BM Genel Sekreteri Guterres’in yer aldığı Lviv'deki üçlü zirve başladı. 

Görüşmede Ukrayna'nın Lviv şehrinde devam eden Rusya-Ukrayna savaşını masaya yatırıldı.

Üçlü zirvenin ilk hedefi Rusya-Ukrayna savaşını sonlandırmak

İletişim Başkanlığı'nca yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenski ve Guterres, Ukrayna-Rusya savaşını diplomatik yollar ile sonlandırmak ve Ukrayna tahılının dünya pazarlarına ihraç edilebilmesi için kurulan mekanizmayı devam ettirebilmek için atılabilecek tüm adımları değerlendirecekler.

Liderlerin, gerçekleştirdikleri üçlü görüşmelerinin ardından ortak bir basın açıklaması yapmaları bekleniyor.

Zelenski’den nükleer santral uyarısı!

Üçlü zirvenin hemen öncesinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşen Zelenski, Rusya'nın Zaporizhzhia enerji santralinde yaptığı "nükleer şantajına" özellik ile dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Zelenski, “Rusya’nın Sbu kasti terörü, bütün dünya ülkeleri için küresel feci olaylara yol açabilir. Bu nedenden dolayı, BM bu stratejik nükleer santralin güvenliğini, askerden arındırılmalı ve Rus birliklerinden santralin tamamen kurtarılmalıdır” diye konuştu.

Bundan bir süre önce Rusya, Ukrayna'nın nükleer santralde gerçekleştireceği bir "provokasyon" planladığını iddia etmiş, Kiev ise suçlamaları kabul etmemişti.

Guterres İstanbul'daki Müşterek Koordinasyon Merkezi'ne gelecek

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric ise Guterres'in Ukrayna’ya yapmış olduğu ziyaretin ayrıntılarını kamuoyuna açıkladı.

Antonio Guterres'in Lviv ketinde Zelenskiy ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la üçlü bir görüşme gerçekleştireceğini ifade eden Dujarric, Genel Sekreter'in 19 Ağustos tarihinde Odessa şehrine geçeceği bilgisini paylaştı.

Dujarric, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine Guterres'in Ukrayna ziyaretinin hemen sonrasında 20 Ağustos Cumartesi günü Ukrayna tahılının sevkiyatı amacıyla İstanbul'da kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezi'ne ziyarette bulunacağını söyledi.

Erdoğan, en son savaşdan önce Ukrayna'ya gitmişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son olarak Ukrayna'yı 3 Şubat 2022'de Rusya-Ukrayna savaşı başlamadan yalnızca 17 gün önce ziyarete gitmişti.

Yorumlar (0)