Erdoğan-Putin görüşmesi, Avrupa'nın ilgisini çekti! "Yaptırım gelebilir!"

Erdoğan ile Putin arasında Soçi'de yapılan görüşmeyi ele alan İngiliz basını, Rusya ve Türkiye arasındaki yakınlaşma nedeniyle Batılı ülkelerin endişe duyduğunu bildirdi. Haberde, yakınlaşmanın artması halinde Türkiye'ye yaptırım uygulanabileceğini söyleyen bazı AB yetkililerinin görüşlerine yer verildi.

DÜNYA 08.08.2022, 09:30 Hakan Öksüz
Erdoğan-Putin görüşmesi, Avrupa'nın ilgisini çekti! "Yaptırım gelebilir!"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, cuma günü Soçi'de bir araya geldi. Basına kapalı yapılan ve 4 saat süren görüşmenin ardından ortak bildiri yayımlandı. Bildiride Suriye'deki terör örgütlerine karşı ortak mücadele mesajı verildi. Tahıl koridoru anlaşmasının korunması gerektiği hususunda anlaşma sağlandı. 

Görüşme sonrası açıklamada bulunan Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, "İki ülke arasındaki doğal gaz tedarikinin 26 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor. Ödemenin bir kısmı ruble üzerinden yapılacak." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu görüşmeyle birlikte iki ülke arasında farklı bir sayfanın açılacağını umut ettiklerini belirtti.

"Türkiye'ye yönelik cezai yaptırımlar uygulanabilir"

İngiliz basını, Soçi'de yapılan Putin-Erdoğan görüşmesinin sonuçlarından endişe ediyor. Rusya ile Türkiye arasındaki bağın her geçen ay arttığına işaret eden Financial Times, "Batılı ülkelerin liderleri bu ilişkiyi yakından takip ediyor. Rusya, kendisine uygulanan yaptırımlardan kaçınmak için Türkiye'den yardım alabilir. Bu durumda bir NATO üyesi olan Türkiye'ye yönelik cezai yaptırımlar uygulanabilir." iddiasında bulundu.

"Enerji ve ticaret alanında iş birliği mesajı endişe verici"

Habere göre Putin-Erdoğan görüşmesi sonrası basına açıklanan, "enerji ve ticaret alanında iş birliği" mesajı, bazı Batılı yetkililerin endişe duymasına yol açtı. İsmi verilmeyen bir AB yetkilisi, "Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gidişatı yakından izleniyor." dedi. Bir başka yetkilinin ise "Erdoğan'ın Putin'e daha fazla yakınlaşması halinde Batılı ülkelerin bazı şirketleri, Türkiye'deki operasyonlarını sonlandırabilir." ifadelerini kullandığı kaydedildi.

"Ne üzerinde anlaşma sağladıkları belirsiz"

Rusya ile Türkiye'nin yakınlaşmasının endişe verici olduğunu kaydeden bazı AB yetkilileri, "Türkiye ile ilgili resmi bir görüşme yapmadık. Soçi'de yapılan görüşmede ne üzerinde anlaşma sağladıkları belirsiz. Son derece belirsiz bir açıklama yapıldı. Eğer bu yakınlaşma devam ederse, AB'den bağımsız olarak bazı üye ülkeler Türkiye'ye karşı kendi yaptırımlarını uygulayabilir." değerlendirmelerinde bulundu. 

Erdoğan: "Ruble ile ödeme konusunda anlaştık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi'deki görüşmenin ardından dönüş uçağında gazetecilerin sorularını yanıtlamıştı. Doğal gaz sevkiyatında ruble üzerinden ödeme yapılması konusunda anlaşma sağladıklarını kaydeden Erdoğan, Rusya tarafından 2017'de başlatılan mir ödeme sistemi hakkında da konuştu. Erdoğan, "Rusya'dan Türkiye'ye gelen turistleri birçok anlamda rahatlatıyor. Bu sistem sayesinde ödemelerini daha zahmetsiz şekilde yapabiliyorlar." dedi.

Yorumlar (0)