Erdoğan Miçotakis’le Afganistan’ı görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunan Başbakanı Miçotakis ile bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmenin ana gündem maddesiyse Afganistan’daki son durum ve düzensiz göç konusunda uluslararası işbirliğiyle alınacak tedbirlerdi.

DÜNYA 20.08.2021, 21:35 22.08.2021, 14:07
Erdoğan Miçotakis’le Afganistan’ı görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunan Başbakan Miçotakis ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Taliban’ın Afganistan’daki kontrolü ele geçirmesi sonrası dünya liderlerinin arasında da diplomasi trafiği hareketlendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da diplomasi trafiğine Yunan Başbakan Miçotakis ile katıldı.

Miçotakis ile bir telefon görüşmesi yapan Erdoğan, iki ülkede de meydana gelen orman yangınlarından dolayı karşılıklı olarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

Afganistan’daki gelişmeler ele alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan’ın yeniden kritik bir dönemden geçtiğini ifade ederek, bunun yumuşak bir geçiş olmasını istediklerini, kurulacak olan yeni hükümetin de Afganistan’da yaşayan halkın çeşitliliğini gösterecek düzeyde temsil edici ve kapsayıcı olmasını, kimi Cumhuriyet önderleriyle Taliban’ın geçiş dönemi amacıyla görüşme yapmasını ve bu bakımdan umut verici bulduklarını söyledi.

Göç baskısı artarsa herkes için ciddi bir sorun oluşturabilir

Erdoğan eğer Afganistan’da geçiş dönemi oluşturulamazsa halihazırda üst seviyede olan göç baskısının daha da artış göstereceği ve bu durumun herkes için ciddi bir meydan okumaya sebep olabileceğine dikkat çekti.

AB’nin Afganistan’a ve komşu ülkelerden özellikle İran’a yardım göndermesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, İran ve Afganistan’da gerekli tedbirler alınmazsa yeni bir göç dalgasının gelmesinin kaçınılmaz olduğunu ve bu bakımdan da İran ile yakın temas durumunda olduklarını ayrıca İran’la sınırlarda ilave tedbirler alındığını ifade etti.

Erdoğan, göçe ilişkin iş birliğinin de karşılıklı çıkarlara ve anlayışa dayalı şekilde ilerletilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi güvenli bir üçüncü ülke ilan etmesi uluslararası yükümlülüklerini ortadan kaldırmıyor”

AB’nin 18 Mart mutabakatından kaynaklı yükümlülüklerini samimice yerine getirmesini beklediklerini söyleyen Erdoğan, Türkiye’nin üçüncü bir güvenli ülke ilan edilmesinin uluslararası yükümlülükleri yok etmediğini ve konuya ilişkin samimi bir iş birliğinin sergilenmesini beklediklerini söyledi.

Yorumlar (0)