Erdoğan'ın Trump'ı "sürekli ezdiği" ortaya çıktı

ABD Başkanı Donald Trump'ın telefon görüşmelerini deşifre eden gazeteci Carl Bernstein'in aktardığı bilgiler arasında en dikkat çekici olanı Erdoğan ile Trump arasındaki görüşmeler.

DÜNYA 30.06.2020, 11:24 30.06.2020, 12:15
Erdoğan'ın Trump'ı "sürekli ezdiği" ortaya çıktı

Amerika’nın duayen gazetecilerinden, araştırmacı gazeteci ve yazar Carl Bernstein, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın, dünya liderleriyle gerçekleştirdiği telefon görüşmelerini deşifre etti.

Carl Bernstein

Duayen gazeteci Carl Bernstein, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmelerinde güçsüz kaldığını ve sürekli ezildiğini kaydetti.

“Trump sürekli Erdoğan’a tavizler verdi”

Duayen gazeteci Carl Bernstein; ABD Başkanı Donald Trump'ın, yabancı devlet başkanlarıyla gerçekleştirdiği yüzlerce telefon görüşmesinde, gündeme gelen ciddi meselelerin tartışılmasında çoğunlukla hazırlıksız yakalandığını, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi güçlü liderlere karşı sürekli tavizler vermek zorunda kaldığını ifade etti.

CNN International tarafından yayınlanan haberde Carl Bernstein, ABD Başkanı Donald Trump'ın, yabancı liderlerle yaptığı görüşmelerle ilgili "hayal dünyasında yaşıyor" ifadesini kullandı

Erdoğan canı istediğinde Trump’ı arayabiliyordu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünyanın en güçlü liderlerinden biri olduğunu ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Erdoğan’a özel bir hayranlığının bulunduğunu belirten Carl Bernstein, Trump ile en çok özel telefon görüşmesi yapan kişinin de yine Recep Tayyip Erdoğan olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bazen Beyaz Saray'ı haftada iki kez aradığı, Erdoğan aradığı zaman doğrudan Başkan Donald Trump'a bağlandığını söyleyen duayen gazeteci Carl Bernstein, hiçbir devlet başkanının Erdoğan kadar rahat davranamadığını dile getirdi.

Erdoğan ile görüşürken hep Bush ile Obama’yı çekiştiriyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmelerde sürekli haksız çıktığını, Erdoğan’ın sürekli Trump’ı sıkıştırdığını, Trump’ın sıkışınca hemen sorunun geçmiş dönemlere dayandığını belirterek suçu Obama ve Bush’a attığını kaydeden Carl Bernstein, Trump’ın Erdoğan ve Putin ile yaptığı konuşmalarda kendinden önceki iki eski başkan George W. Bush ve Barack Obama'yı eleştirmekten büyük zevk aldığını söyledi.

Carl Bernstein, “Trump, Erdoğan ve Putin ile görüşürken sıkça Bush ve Obama için 'Onlar bir b.k bilmiyor' derdi.” ifadelerini kullandı.

“Erdoğan, Trump’a hep baskı uyguladı”

Carl Bernstein, Trump ile Erdoğan görüşmesinden çarpıcı bir bilgi daha aktardı. Carl Bernstein şu ifadeleri kullandı:

“Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly ile Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanları H.R. McMaster ve John Bolton, Erdoğan ile Trump'ın telefon görüşmelerinin sıklığından rahatsız oluyordu çünkü Erdoğan, Trump'a Ankara’nın bazı politikaları konusunda Washington’ın ödün vermesi hususunda sıkça baskı yapardı. Trump’a ulaşmak için gerekli olan Ulusal Güvenlik Konseyi protokolleri ve prosedürleri Erdoğan için geçerli değildi. Erdoğan, tüm bu protokolleri atlardı.”

“Erdoğan, Trump ile ne zaman görüşmesi gerektiğini biliyordu”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Donald Trump’a ne zaman ulaşacağını ve ne zaman telefonla görüşmesi gerektiğini çok iyi bildiğini belirten araştırmacı gazeteci ve yazar Carl Bernstein, Türkiye’nin Washington'daki istihbarat servisinin çok iyi çalıştığını ve Trump’ın tüm programlarını ve nerede bulunduğunu hatta psikolojisinin nasıl olduğunu Ankara’ya aktardığını söyledi.

Duayen gazeteci Carl Bernstein, Beyaz Saray yetkililerinin de sonradan bu durumu öğrendiğini ve Erdoğan’ı atlatamaz duruma geldiğini kaydetti.

“Trump’ın Erdoğan’a karşı gardı kalmadı”

Uzun süre konuşulması gereken konularda Recep Tayyip Erdoğan'ın kasıtlı olarak Donald Trump'a golf sahasında ulaştığını da anlatan Carl Bernstein, Donald Trump’ın Ortadoğu hakkında sık ve iyi bilgilendirilmediğini, Erdoğan’ın da bunu bildiği için Trump’ın gardını yere indirdiği bilgisini verdi.

"Erdoğan bu durumu hep avantaja çevirdi." diyen Carl Bernstein, ABD’nin Suriye’den çıkma kararının da arkasında Erdoğan’ın telefon aramasının bulunduğunu kaydetti.

Yorumlar (0)