Erdoğan: Batı, Türkiye’nin Suriye’deki iç savaşı bitirmesine yardım etmeli

Suriye’deki iç savaşın 10. yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bloomberg’e bir makale yazarak, Batı dünyasının önündeki 3 seçeneği değerlendirdi.

DÜNYA 15.03.2021, 13:02 15.03.2021, 18:15
Erdoğan: Batı, Türkiye’nin Suriye’deki iç savaşı bitirmesine yardım etmeli

Suriye’de yaşanan iç savaşlar ve dış müdahaleler arasında sıkışıp kalan bölge insanına da en fazla yardım Türkiye tarafından gerçekleştirildi.

Türkiye bölgede barış ve huzur ortamının tekrardan tesis edilmesi için adımlar atarken, çalışmalarını da aralıksız sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, iç savaşın 10. yılında ABD merkezli medya kuruluşu olan Bloomberg’e makale yazarak Batı’nın önündeki 3 seçeneği sıraladı. 

Batı’nın önündeki 3 seçenek

Batı dünyasının önünde üç seçenek olduğunu vurgulayan Erdoğan, “İlki, Suriye’de daha fazla masum insanın hayatını kaybetmesini kenardan izlemek. İkinci senaryo, kalıcı bir çözüm geliştirmek için gerekli askeri, ekonomik ve diplomatik önlemleri almaktır. Üçüncüsü ve en mantıklı olan, Türkiye’nin arkasında durmak ve Suriye’de minimum maliyetle ve maksimum etkiyle çözümün bir parçası olmaktır” açıklamasında bulundu.

‘Suriye’de milyonlarca hayat kurtardık’

Türk ordusunun masum insanların yerlerinden edilmesini ve öldürülmesini önlemek için Suriye rejimine ait noktaları vurduğunu hatırlatan Erdoğan, “Milyonlarca hayat kurtardık” diye konuştu.

‘Türkiye'nin pozisyonu başından beri tutarlı’

Pek çok ülkenin çeşitli nedenlerle veya bahanelerle Suriye meselesine dahil olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan, Suriye iç savaşı başladığından beri Türkiye’nin pozisyonunun tutarlı olduğunu söylemekten gurur duyduğunu belirtti.

‘Barış ve istikrar adaları haline geldi’

Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin yerel ortaklarıyla iş birliği içinde oluşturduğu güvenli bölgelerin Suriye’nin geleceğine olan inancın bir parçası haline dönüştüğünü belirterek, “Bu bölgeler, kendi kendini idame ettiren ekosistemlerin yanı sıra barış ve istikrar adaları haline geldi” açıklamasında bulundu.

‘Avrupa'yı terörizmden koruduk’

Türkiye’nin tüm önlemleri alarak Avrupa’yı düzensiz göç ve terörizmden koruduğunu vurgulayan Erdoğan, “Türkiye NATO’nun güneydoğu sınırını güvence altına aldı” değerlendirmesinde bulundu.

Biden’a çağrı

ABD’de başkanlık koltuğuna oturan Joe Biden’a da çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türk halkı, Suriyeli komşularımızın çıkarlarına hizmet edecek, bölgesel barış ve istikrara katkı sağlayacak her türlü girişimi desteklemeye hazırdır” dedi.

Yorumlar (0)