Enerji krizine karşı yeni adım: Faturaları sabitlediler

İngiltere Başbakanı Truss, hükümetin sürekli olarak artan enerji fiyatları karşısında ev halkını destelemeyi amaçlayan mali yardım paketini açıkladı. Liz Truss, önümüzdeki ay itibarıyla ev halkının enerji faturalarının toplamının senelik maksimum 2 bin 500 sterlin olacak biçimde iki sene boyunca sabit tutulacağını belirtti.

DÜNYA 08.09.2022, 18:15
Enerji krizine karşı yeni adım: Faturaları sabitlediler

İngiliz Parlamentosu’nda konuşma yapan Liz Truss, 1 Ekim 2022 tarihi itibarıyla ev halkının enerji faturalarının toplamının senelik maksimum 2 bin 500 sterlin olacak biçimde iki sene boyunca sabit tutulacağını belirtti.

400 sterlinlik ek yardım yapılacak

Bahse konu plan sayesinde ev halkının senede ortalama 1.000 sterlin düzeyinde tasarruf sağlayabileceğini ifade eden Başbakan Truss, buna ilave olarak ekim ayında ev halkının enerji faturaları için hükümet tarafından 400 sterlinlik ilave bir yardım yapacağını kaydetti.

Truss, hükümet içinde oluşturulan yeni Enerji Tedarik Kurulu’nun enerji firmalarıyla görüşerek, çok daha ucuz fiyatla çok daha uzun süreli hizmet alım anlaşmasının tesis edilmesi için çalışacağını aktardı.

İngiltere Başbakanı konuşmasında ayrıca enerji firmalarının karlarında bir kerelik olmak kaydıyla ilave vergi uygulamasının ise planlanmadığını dile getirerek, bu yönde atılacak olan bir adımın özel yatırımların azalma trendine girmesine yol açabileceği uyarısında bulundu.

"Enflasyonu 5 puan düşürecek"

Devamlı olarak artan enerji fiyatlarının kontrol altında tutulabilmesi amacıyla tedarik kaynaklarının daha artırılmasının hedeflendiğini anlatan Truss, önümüzdeki hafta itibarıyla Kuzey Denizi’nde yeni petrol ve doğal gaz sahalarının işletilmesi için yaklaşık olarak 100 lisansın verilmesinin amaçlandığını ifade etti.

İngiltere'nin 2040 itibarıyla net enerji ihracatçısı olmasının amaçlandığının altını çizen Truss, enerji fiyatlarının iki sene boyunca aynı düzeyde tutulması hedefiyle hükümetin duyurduğu mali paketin enflasyonun 5 puan kadar düşürülmesinde etkili olacağını söyledi.

Uzmanlar dev borçlanmaya işaret ediyor

Ülkede uzmanlar, hükümeti ev halkının enerji faturalarında yapacağı desteği finanse edebilmek amacıyla yaklaşık olarak 100 milyar sterlin düzeyinde borçlanmaya gitmeyi programlandığını belirtiyor.

İngiltere'de enerji denetim kurumu olarak faaliyet gösteren Oxfem, daha evvel ülkede ev halkının enerji faturalarının toplamının en üst limitinin önümüzdeki ay 1.971 sterlinden, 3.549 sterline çıkarılmasına karar verildiğini duyurmuştu.

Yorumlar (0)