Enerji krizi Yunanistan’ı vurdu! Odun fiyatlarında artış yaşanıyor

Yunanistan’da ısınmak için alternatif arayışları ardından odun fiyatlarında, yüzde 70 artış meydana geldi.

DÜNYA 23.09.2022, 13:47 24.09.2022, 09:50
Enerji krizi Yunanistan’ı vurdu! Odun fiyatlarında artış yaşanıyor

Moskova idaresi, Ukrayna savaşı sebebiyle Avrupa'ya sağladığı doğal gaz ihracatını kesti. Avrupa ülkelerinde bu durum sonrasında yönetimler doğal gaz alternatifi için arayışa girdi. Yunanistan'da bu durumdan nasibi alan ülkeler içerisine girdi.

Oduna talep arttı, fiyatlar yükseldi

Yunanistan, yükselen elektrik ve doğal gaz karşısında enerji ihtiyacını giderebilmek adına “odun” fikrini ortaya koydu. Ancak talebin artması sonucunda odun fiyatlarında da artışlar meydana geldi.

Ülkede genelinde odun fiyatları, bazı yerlere göre farklılık sağlarken, yüzde 30 ila 70 oranında artışlar yapıldı.

Şömine ve soba kullanımı sağlanması için altyapının bulunmadığı, ısınma yöntemi olarak elektrik, doğal gaz ya da mazotun kullanıldığı büyük kentlerde odun fiyatlarında belirli bir oranda artış yaşanırken, Yunanistan’ın kuzey kesimleri ile taşra bölgelerinde oduna talep normalin üstünde gerçekleşti.

Isınma problemi kaygısı fiyatları yükseltiyor

Enerji krizinden dolayı oluşan endişe sebebiyle talebin arttığını ifade eden Gümülcineli odun satıcısı Ahmet Yüksel, Bulgaristan gibi Yunanistan'a odun gönderimi sağlayan ülkelerin de talebi düşürdüğüne dikkat çekti.

Arzın düşmesinin fiyat artışı hususunda etkili olduğunu dile getiren Yüksel, yükselişlerin diğer bir sebebi olarak ısınma problemi kaygısıyla pelet ve odun isteminin, Avrupa ülkeleri genelinde artması olduğunu aktardı.

“Köylerden gelen talepler artışa geçti”

Talebin yoğun bir şekilde köylerden geldiğini söyleyen Yüksel, "Şu an da odun fiyatlarında bir artış yaşanıyor. Mevcut durumda fiyatlar iki katına gelmiş durumda. Geçen sene 70 euroya satışını yaptığımız 1 metreküp odunu bu sene 125 euro üzerinden satıyoruz." dedi.

Sene içerisinde hükümetin “teşvik paketi” sebebiyle vatandaşların mazota yükleneceğini aktaran Yüksel, arzın değişebileceğine vurgu yaptı.

Soba maliyetleri arttı

Yunanistan'ın soğuk kesimlerinden olan Batı Trakya'da soba üreticiliği yapan Erkan Topçu, “Son iki senedir elektrik, mazot ve doğal gazda meydana gelen fiyat artışları sebebiyle soba, pelet ve odun talebinde artışlar görülüyor. Kalorifer yaktığınızda bütün odalar ısınıyor bu yüzden maliyet yükseliyor. Ancak soba yaktığınızda tek odanın ısınır, bu durum ise maliyeti düşürecektir." diye konuştu.

Demir fiyatlarında görülen artışa dikkat çeken Topçu, bu sebeple soba maliyetlerinin yükseldiğini ifade etti.

Yorumlar (0)