Endonezya, DEAŞ terörüyle boğuşuyor

Endonezya polisi, geçtiğimiz hafta düzenlenen intihar saldırısıyla bağlantısı olduğu iddia edilen 43 kişiyi tutukladı.

DÜNYA 18.11.2019, 17:45
Endonezya, DEAŞ terörüyle boğuşuyor

Endonezya'nın Sumatra adasının Medan bölgesinde geçtiğimiz hafta bir saldırgan, bölgedeki bir polis karakoluna intihar saldırısı düzenlemişti. Saldırganın öldüğü, 6 kişinin yaralandığı saldırının DEAŞ bağlantılı olduğu tahmin ediliyordu.

43 kişi tutuklandı, 2 kişi öldürüldü

Endonezya polisi, bu hafta düzenlenen baskınlar sonucu intihar saldırısı ve DEAŞ bağlantılı olduğu düşünülen 43 kişiyi tutukladı. Baskınlarda bomba yaparken yakalanan 2 kşi ise öldürüldü. Endonezya polisi adına konuşan bir sözcü, "İki kişi tutuklanmaya direndi ve polise havalı tabanca ve keskin silahlarla saldırmaya kalkıştı" dedi.

JAH liderinin tutuklandığı iddia edildi

Polis sözcüsü, öldürülen ve tutuklanan kişilerin DEAŞ bağlantılı yerel bir örgüt olan Jama'ah Anshorut Daula (JAH) üyesi olduğu şüphesinin olduğunu belirtti. Tutuklamalar, ülkenin 7 bölgesinde gerçekleştirildi ve polis sözcüsüne göre grubun lideri de tutuklandı.

Polis, tutuklanan kişilerin 24 yaşındaki saldırganın kullandığı bombayı imal ettiği düşüncesinde.

Endonezya 20 yıldır terörle mücadele ediyor

Endonezya, 2000 yılından beri yoğun terörist saldırılarıyla mücadele ediyor. Son dönemde gerçekleştirilen saldırıların DEAŞ bağlantılı olduğu düşünülüyor. Geçtiğimiz ay, Endonezya Güvenlik Bakanı, DEAŞ'la bağlantısı olduğu ispat edilen bir çift tarafından bıçaklanmıştı ancak hastanedeki müdahaleler sayesinde kurtarılmıştı.

JAD'nin geçtiğimiz 2 yıl içinde birkaç saldırıya karıştığı ortaya çıktı. Endonezya mahkemeleri, grubu 2017'de yasaklamıştı.

Ağustos ayında Endonezyalı yetkililer Surabaya'da bulunan bir polis karakoluna saldıran bir militanı da tutuklamıştı. Haziran ayında ise başka bir saldırgan, Java adasında bir polis karakoluna intihar saldırısı düzenlerken amacına ulaşamamış ancak ciddi şekilde yaralanmıştı.

Yorumlar (0)