Endonezya'da sokaklar karıştı: 8 ölü

Seçim sonuçlarına hile karıştırıldığı iddiaları üzerine Endonezya’nın başkenti Cakarta’da başlayan protesto gösterilerinde ölü sayısı 8’e yükseldi.

DÜNYA 23.05.2019, 15:59 23.05.2019, 16:04
Endonezya'da sokaklar karıştı: 8 ölü

Endonezya’da geçen ay gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçim sonuçlarına hile karıştırıldığını iddia eden protestocular ve polis arasında meydana gelen çatışmalarda ölü sayısının 8’e çıktığı açıklandı. Başkent Cakarta’nın valisi Anies Baswedan tarafından yapılan açıklamaya göre, salı gününden bu yana devam eden protestolarda polis ile eylemciler arasında yaşanan çatışmalarda 8 kişi hayatını kaybederken, 700’den fazla kişi de yaralandı.

Emniyet yetkilileri, gösterilerde 4 kişinin bıçaklanarak hayatını kaybettiğini, gözaltına alınan bazı kişilerin terör örgütü DAEŞ ile bağlantılı gruplardan olduğunu ve olayla ilgili soruşturma başladığını aktardı.

Gösterilen ilk gününde polislerin eylemcileri dağıtmak istediği sırada, eylemcilerin motolofkokteyli ve havai fişeklerle karşılık vermesi gerilimi tırmandırmış ve 6 kişi hayatını kaybetmişti. Dün akşam Seçim Denetleme Kurumu önünde düzenlenen protestolarda da eylemciler ile polis arasında çatışmalar gerçekleşti. Şu ana kadar gösterilerde 300’den fazla kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Ana muhalefetteki Büyük Endonezya Hareketi Partisi (Gerindra) Genel Başkanı Prabowo Subianto, Seçim Komisyonu tarafından ilan edilen sonuçlara hile karıştırıldığı iddiasıyla itiraz etmiş ve destekçilerine barışçıl protestolar düzenlemeleri için çağrıda bulunmuştu.

Seçim Komisyonu, 17 Nisan’da Endonezya’da gerçekleştirilen devlet başkanlığı ve milletvekili seçiminin resmi sonuçlarını salı günü açıklamıştı. Bu sonuçlara göre Subianto’nun yüzde 44,50’lik bir oy oranına sahip olduğunu, Endonezya Demokratik Mücadele Partisi adayı mevcut Devlet Başkanı Joko Widodo’nun da yüzde 55,50’lik bir oy oranıyla bir kez daha başkan seçildiğini duyurmuştu.

Yorumlar (0)