Endonezya Cumhurbaşkanı, 3. kez seçilebilme önerisini reddetti

Dünyanın en büyük Müslüman ve demokratik devletlerinden biri olan Endonezya'nın Cumhurbaşkanı Widodo, kendisinin 3. kez aday olmasını sağlayabilecek bir anayasa değişikliği önerisini reddetti.

DÜNYA 02.12.2019, 17:31
Endonezya Cumhurbaşkanı, 3. kez seçilebilme önerisini reddetti

Dünyanın en büyük Müslüman nüfuslarından birine sahip olan ve demokrasiyle yönetilen en büyük üçüncü ülke olan Endonezya'da Cumhurbaşkanı Joko Widodo, kendisine üçüncü kez aday olma imkanı tanıyabilecek ve Cumhurbaşkanı'nı halkın doğrudan seçmesini durduracak bir anayasa değişikliği teklifini reddetti.

"Böyle bir değişikliği yapmamamız daha iyi"

Nisan ayında ikinci kez göreve gelen Widodo, tutumunun üçüncü dönem başkanlığa "çok net bir şekilde karşı olduğunu" açıkladı ve kendisine getirilen anayasa teklifinin 8 yıllık tek bir cumhurbaşkanlığı dönemi veya 5'er yıllık ve 3 dönem seçilme imkanı sağlayan 15 yıllık bir cumhurbaşkanlığı modeli önerdiğini belirtti. Widodo, "Böyle bir değişikliği yapmamamız daha iyi" diye konuştu.

1968-1998 arasında diktatör Suharto tarafından yönetilen ve 1998'de demokrasiye dönen Endonezya'da demokrasi yanlısı aktivistler, anayasa değişikliğinin onaylanmasının büyük bir sorun yaratabileceğini iddia ediyorlardı.

Cumhurbaşkanını halkın seçmemesi önerisi


Endonezya'nın eski lideri Suharto

Cumhurbaşkanı Widodo'nun kendi partisi olan Mücadele Endonezya Demokratik Partisi (PDI-P) üyesi siyasiler ve koalisyon ortakları, Suharto döneminden kalma "Devlet Politikaları için Ana Hatlar" isimli ulusal kalkınma planlarının geri getirilmesini destekliyor. Bu kurallar arasında "Halk Danışma Kurulu" isimli bir kurulun yeniden kurulması da var. Danışma kurulu, Suharto döneminde ordu yetkilileri ve Suharto destekçilerinden oluşturuluyordu.

"Ben reform sonrası anayasanın bir ürünüyüm" diyerek değişiklikleri reddeden eski mobilyacı ve küçük bir kentin belediye başkanı olan Cumhurbaşkanı Widodo, Endonezya siyasi ve askeri elitleri arasından gelmeyen ilk Cumhurbaşkanı olarak öne çıkıyor.

Endonezya, demokrasiye geçiş sonrası önemli adımlar attı

Endonezya'nın demokratik bir sisteme geçmesinin ardından ülkenin anayasası dört kez değiştirildi. Değişikliklerde yasama ve yürütmenin birbirinden ayrılması, hükümetin merkezi yetkilerinin bir kısmının dağıtılması, cumhurbaşkanının halk tarafından doğrudan seçilmesi ve cumhurbaşkanının sadece 2 dönem seçilmesi gibi adımlar atıldı.

Endonezya toplumunun görüşleri değişiyor

Endonezya'nın en büyük Müslüman örgütü Nahdlatul Ulama, geçtiğimiz hafta "Halk Danışma Kurulu"nun yeniden kurulmasını ve cumhurbaşkanını bu kurulun seçmesini önermişti. Endonezya Seçimler ve Demokrasi Derneği yöneticisi Titi Anggraini ise Cumhurbaşkanı Widodo'nun tavrını desteklediğini, değişikliklerin halka düzgün bir şekilde aktarılmadığını ve kendisini destekleyen partilerin de kendi görüşleriyle aynı hizaya gelmesi üzerine Cumhurbaşkanı Joko Widodo'nun siyasi duruşunun böylesi bir testi geçebileceğini belirtti.

ürlüğe koyacağını belirtti.

Yorumlar (0)