Endonezya 7,1 ile sarsıldı

Endonezya'da 7,1 büyüklüğünde yer sarsıntısı kaydedildi. Depremin ardından bölge için tsunami uyarısı yapıldı.

DÜNYA 07.07.2019, 18:38 12.07.2019, 18:36
Endonezya 7,1 ile sarsıldı

Endonezya Meteoroloji, İklim ve Jeofizik Kurumu (BMKG), merkez üssü bölgedeki Kuzey Maluku eyaletinin Ternate kentinin 135 kilometre güneybatı açıkları olan ve 7,1 büyüklüğündeki depremin yerin 10 kilometre altında kaydedildiğini duyurdu.

BMKG, depremin ardından bölge için tsunami uyarısı yaptı. Depremin can veya mal kaybına yol açıp açmadığına dair henüz açıklama yapılmadı.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) ise depremin büyüklüğünü 6,9 olarak açıkladı.

Endonezya'da 28 Eylül 2018'de Sulawesi Adası'ndaki Palu Körfezi'nde meydana gelen 7,5 büyüklüğünde deprem ve sonrasında oluşan tsunami Donggala, Palu ve Sigi bölgelerini etkilemişti.

Bölgedeki deprem ve tsunamide, 4 bin 340 kişi yaşamını yitirmişti.

ENDONEZYA'DA NEDEN ÇOK FAZLA DEPREM OLUYOR?

Aşağıdaki haritada da gördüğünüz üzere Endonezya, “Pasifik Ateş Çemberi” veya “Ateş Çemberi” olarak anılan Dünya’nın en önemli ve en büyük deprem ve volkanizma alanında yer alır.

Büyük Okyanus Havzası’nı çepeçevre saran bu kuşak yaklaşık 40 bin kilometre uzunluktadır. Dünya’nın en derin okyanus çukurlarını barındıran, en büyük ve şiddetli depremler ile tsunamilerin yaşandığı bu kuşak aynı zamanda 452 aktif ve sönmüş volkanıyla Dünya’daki volkanların yaklaşık %75’ine ev sahipliği yapmaktadır. 

Dünya’nın en büyük levhalarından biri olan Pasifik Levhası’nın diğer birçok levha ile sınırını da oluşturan Pasifik Ateş Çemberi’ndeki ada yaylarında, volkanik aktivitenin ve buna bağlı depremlerin sıklıkla meydana geldiği bilinmektedir.

Ateş çemberinde; Fiji, Solomon Adaları, Papua Yeni Gine, Filipinler, Vietnam, Malezya, Endonezya, Java Adaları, Tayvan, Kuzey ve Güney Kore, Japonya, Alaska (ABD), Meksika, El Salvador, Kosta Rika, Panama, Kolombiya, Ekvador, Peru ve Şili gibi ülkeler yer almaktadır.

Endozezya'nın başkenti Jakarta’da meydana gelebilecek 6.0 şiddetindeki bir depremin 11 bin kişinin ölümüne neden olabileceği tahmin ediliyor. Jakarta, 18.4 milyon kişinin yaşadığı ve 660 metre karelik bir alana kurulu şehirdir. Şehrin nüfusunun 2025’te 24 milyona ulaşması öngörülüyor.

Yorumlar (0)