Endişelendiren açıklama: "Yıkım başladı"

Antonio Guterres, şimdiye değin kayıtlara geçmiş en sıcak yaz ile ilgili olarak "İklim yıkımı başladı." açıklamasını yaptı.

DÜNYA 06.09.2023, 22:54 topcu
Endişelendiren açıklama: "Yıkım başladı"

BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Guterres, hususa dair yazılı açıklamada bulundu.

Bilim insanlarının uzun bir süredir fosil yakıtlara olan bağımlılığın muhtemel etkilerine karşı uyardığını hatırlatan Guterres, halihazırdaki aşırı hava hadiselerinin gezegenimizin dört bir köşesini etkilediğini dile getirdi. 

Guterres, "Dünya bir kaynama döneminden geçti. Şimdiye değin kayda geçen en sıcak yaz mevsimi yaşandı. İklim yıkımı başladı." uyarısını yaptı. 

Artan sıcaklıkların çok daha fazla harekete geçme gereksinimini doğurduğuna dikkat çeken Guterres, "Hükümetler iklim meselesinin çözümü için derhal harekete geçmelidir. Hala daha iklim krizinin en kötü seviyeye gelmesinin önüne geçebiliriz. Kaybedecek zamanımız yok." sözlerini sarf etti.



"Küresel ısınma dönemi sona erdi..."

Antonio Guterres, geçtiğimiz temmuz ayında, New York'taki Birleşmiş Milletler merkezinde gerçekleştirdiği basın toplantısında, iklim değişikliği hususunda uyarılar yapmıştı. 

İçinde bulunduğumuz ayın insanlık tarihinde kayıtlara geçen en sıcak ay olduğunun altını çizen Guterres, "İklim değişikliği artık burada ve çok korkutucu. Bu yalnızca başlangıç. Global ısınma dönemi sona erdi, global kaynama dönemi geldi." diye konuşmuştu. 

Guterres, bütün gezegen için felaket dolu ve çok zor bir yaz yaşandığına işaret etmişti. 

"Liderler önderlik yapmalı, artık mazeret kalmadı, diğerlerinin daha önce hareket etmesini beklemek olmaz. Bunun için çok daha fazla vakit yok." şeklinde konuşan Guterres, buna karşın acil iklim eylem planlarıyla global sıcaklık artışını 1,5 santigrat derece ile kısıtlamak ve iklim değişikliğinin en kötüsünden kaçınabilmek için bir araya gelmenin hala daha mümkün olduğunu kaydetmişti. 

Guterres, özellikle global emisyonun yüzde 80'lik kısmından sorumlu olan G20 ülkelerinin 'iklim adaleti ve değişikliği' için adım atmak mecburiyetinde olduğunun altını çizerek, tüm ülkelerin fosil yakıttan yenilenebilir enerjiye geçiş yapması ve ulusal emisyon azaltma amaçlarına ulaşması gerektiğini vurgulamıştı. 

Antonio Guterres, hükümetler haricinde özel firmalara, kurumlara ve yerel yönetimlere de yenilenebilir enerjiye Birleşmiş Milletler standartlarına uygun bir biçimde geçiş hususunda çağrı yapmıştı. 

Guterres, aşırı hava hadiselerinin artık 'yeni normal' duruma geldiğini anımsatarak, bütün ülkelerin buna adaptasyon sağlayarak, halkını yangınlara, sellere, yakıcı sıcaklara, kuraklık ve fırtınalara karşı koruması gerektiğini kaydetmişti. 

Milyonlarca yaşamı iklim değişikliğinden kurtarmak amacıyla adaptasyon yatırımlarında global bir artış gerektiğini belirten Guterres, gelişmiş ülkelerin, 2025'e değin adaptasyon finansmanını iki kat artırmak için güvenli ve açık bir yol haritası ortaya koyması gerektiğini vurgulamıştı. 

Guterres, iklim değişikliği hususunda gelişen ülkelere yardım edilmesi mecburiyetinin de altını çizerek, "2027 senesine değin dünyadaki her bireyin bir erken uyarı sistemi çerçevesine alınması lazım ve ülkeler, adaptasyon hususunda uluslararası desteği ve eylemi harekete geçirmek için bir dizi global hedefi göz önünde bulundurmalı." sözlerini sarf etmişti. 

Gelişmiş olan ülkelerin vadettikleri, gelişen ülkelere dönük senelik 100 milyar dolar iklim değişikliği desteği sözünü harfiyen yerine getirmek mecburiyetinde olduklarını kaydeden Guterres, bu hususta şu ana değin yalnızca Almanya ve Kanada'nın sözünü yerine getirdiğini duyurmuştu. 

Guterres, iklim değişikliğiyle mücadelede iş dünyası, sivil toplum, hükümet ve bütün aktörlerin iş birliği gereksinimi içinde olduğuna işaret ederek, şu ifadeleri paylaşmıştı:

"İnsanlığın yol açtığı yıkımın kanıtları her yerde. Fakat bu umutsuzluğa değil, eyleme ilham vermelidir. Hala daha kötüsünü durdurmak mümkün. Ancak bunu gerçekleştirmek için sıcaklarla geçen bir seneyi, tutkularla dolu bir seneye dönüştürmeli ve iklim eylem planlarını ivedilikle hızlandırmalıyız."

Yorumlar (0)