"En kötüsü henüz gelmedi!"

Avustralya'nın Monash Üniversitesi'nde Profesör Nicholls, ülkenin Eylül ayından beri mücadele ettiği yangınlar için "En kötüsü henüz gelmedi" dedi.

DÜNYA 06.01.2020, 21:33
"En kötüsü henüz gelmedi!"

Avustralya'nın Monash Üniversitesi'nde Dünya, Atmosfer ve Çevre Bilimleri Akademisi Profesörü Neville Nicholls, ülkenin Eylül ayından beri boğuştuğu ve 500 milyon hayvanın hayatını kaybettiği devasa yangınlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

"Yangınlar ile sel riski daha da artmakta!"

Avustralyalıların yağmur beklentisinin yanlış bir umuda yol açtığını ifade eden Nicholls, bitki örtüsünün yanmasından dolayı şiddetli yağışın sele dönüşmesini engelleyecek bir şeyin kalmadığını dile getirdi. Profesör Nicholls, ülkenin hortumlar tarafından vurulmasının da muhtemel olduğunu dile getirdi ve "Ormanları ve otlakları yok eden orman yangınları ile sel riski, çıplak toprak ve kuraklığın neden olduğu bitki örtüsü eksikliği nedeniyle daha da artmakta. Güneyde yaşanan kuraklık, yağmurları da ağır ve yaygın hale getirecektir. Bu da sel riskinin artmasına neden olacaktır. Bu yüzden yağmurlar yangınları bastırsa bile yine de aşırı hava olayları ve acil servislere yüksek talep olacak” ifadeleriyle Avustralyalıları ve yetkilileri uyardı.

Avustralya'da yaz yeni başlıyor

Profesör Nicholls, Güney Yarımküre'de bulunan Avustralya'da yaz mevsiminin daha yeni başladığına ve Şubat ayının başlarında en yüksek sıcaklıkların yaşandığına dikkat çekti ve “Güney Avustralya'daki aşırı sıcak ısı dalgaları için en riskli zamandan bir ay uzaktayız” ifadeleriyle henüz en kötü zamanların gelmediği uyarısında bulundu.

Küresel ısınmanın da etkisi büyük

Monash Üniversitesi Profesörü Neville Nicholls, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin de yangınlarda önemli bir etkisi olduğunu doğrularken "Küresel ısınma sıcak hava dalgalarını daha yoğun, daha sık ve daha uzun hale getiriyor. Aynı zamanda şiddetli yağmur olasılığını arttırıyor. Kuraklıkları daha da kötüleştiriyor. Değişen tehditlere uyum sağlamaya devam etmeli ve bunları tahmin etme yeteneğimizi geliştirmeliyiz. Toplum, can ve malları tehdit eden birçok hava ve iklim tehditlerinin farkında olmalıdır” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)