Elon Musk’ın ‘savaş’ yorumu, Zelenski’yi kızdırdı

SpaceX ve Tesla CEO’su Elon Musk, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Rusya’nın tam seferberlik ilan etmesi halinde Ukrayna’nın savaşı kazanma ihtimalinin çok düşük olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra bir de barış planı öneren Musk’ın bu sözleri, Ukrayna lideri Zelenski’yi kızdırdı. Zelenski, “Hangi Elon Musk’ı daha çok seviyorsunuz?” diyerek tepkisini dile getirdi.

DÜNYA 04.10.2022, 10:06 04.10.2022, 17:25
Elon Musk’ın ‘savaş’ yorumu, Zelenski’yi kızdırdı

24 Şubat’tan bu yana devam eden Rusya-Ukrayna savaşında kanlı çatışmalar devam ediyor. Rusya’nın ilhak ettiği Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerindeki silah sesleri ise neredeyse gün boyu susmuyor. Ülkedeki karışıklık sürerken, dünyaca ünlü iş insanı Elon Musk’tan dikkat çekici bir yorum geldi. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Musk, Rusya’nın tam seferberlik ilan etmesi halinde Ukrayna’nın savaşı kazanma ihtimalinin çok düşük olduğunu savundu. 

Musk: “Rusya, Ukrayna’dan 3 kat daha fazla nüfusa sahip”

Musk yaptığı açıklamada, Rusya’nın Kırım’da bir risk görmesi halinde tam seferberliğe gideceğini iddia etti. Bu durumun her iki ülkeye de büyük zararlar vereceğini dile getiren Musk, Rusya’nın Ukrayna’dan 3 kat daha fazla nüfusa sahip olduğunu da hatırlattı. “Böyle bir durumda Ukrayna’nın savaşı kazanma ihtimali oldukça düşük olur” ifadelerini kullanan Musk, yeni bir barış planı da sundu. Dünyaca ünlü iş insanı, “Ukrayna’nın mı yoksa Rusya’nın mı bir parçası olacaklarına Kırım ve Donbas’ta yaşayan halk karar vermelidir” dedi. 

Zelenski: “Hangi Elon Musk’ı daha çok seviyorsunuz?”

Musk’ın bu sözleri, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’nin tepkisini çekti. Sosyal medya hesabı üzerinden bir anket açan Ukrayna lideri, “Hangi Elon Musk’ı daha çok seviyorsunuz? Rusya’yı destekleyeni mi yoksa Ukrayna’yı destekleyeni mi?” diye sorarak ünlü ismi eleştirdi. Zelenski’nin açtığı ankette, “Ukrayna’yı destekleyen Elon Musk” şıkkı daha çok oy aldı. Zelenski’nin bu sözleri üzerine tekrar paylaşım yapan Elon Musk, hala Ukrayna’yı desteklediğini ancak büyük ölçekli bir savaşın hem Ukrayna’da hem dünyada ağır bir tahribat oluşturacağına dikkat çekti. 

Musk, barış planının detaylarını açıkladı

Aklındaki barış planının detaylarını paylaşan Elon Musk, bu çerçevede Kırım’ın resmi olarak tanınmasını ve su temininin güvence altına alınmasını, Ukrayna’nın bu konuda tarafsız kalmasını ve Rusya’nın ilhak ettiği 4 bölgedeki referandumların, bu kez Birleşmiş Milletler kontrolünde yeniden yapılmasını teklif etti. Musk açıklamalarının sonunda, “Eğer bölge halkı referandumda Rusya’yı istemezse, Rusya zaten çekilir. Muhtemel gözükmese de bu çatışmaların ardından durumun nükleer savaşa dönüşebileceğini hatırlatmakta fayda var” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)