Elon Musk'a "Türk Merdivenleri'ni satın al" çağrısı

​​İtalya'nın en önemli turistik bölgelerinden biri olarak bilinen ve UNESCO Dünya Mirası listesinde de bulunan Sicilya'daki Türk Merdivenleri, bakımsızlık sebebiyle senelerdir tahrip oluyor. Yetkililerden destek isteyen merdivenlerin sahibi Ferdinando Sciabarrà, yanıt alamayınca tarihi ve ünlü bölgeyi Elon Musk'a satmakta çareyi buldu. Dünyanın en zengin insanının, Türk Merdivenleri'ne iyi bakacağını belirten Sciabarrà'ya Musk'tan henüz bir cevap gelmedi.

DÜNYA 05.05.2022, 14:45 05.05.2022, 16:47
Elon Musk'a "Türk Merdivenleri'ni satın al" çağrısı

İtalya’nın Sicilya bölgesindeki basamaklı ünlü kireçtaşı uçurumu, dünyanın en zengin iş insanının bir sonraki satın alma teklifi için net bir seçim olmayabilir, fakat İtalyan Ferdinando Sciabarrà, böyle bir ihtimalin hayalini kuruyor. Türk Merdivenleri'nin bir bölümünü Elon Musk'ın satın almasını isteyen bölgenin sahibi Sciabarrà, ünlü iş insanına çağrı yaptı.

Sicilya’daki Türk Merdivenleri’ni satışa çıkardı!

Realmonte, Agrigento'daki yönetimle uzun bir yasal mücadeleden sonra ve merdivenlerin bakımına ilişkin senelerce devam eden şikayetlerin neticesinde uçurumun 72 yaşındaki resmi sahibi Ferdinando Sciabarrà, bölgeyi satışa çıkardı. 

İtalya’nın önemli turistik bölgesi olarak biliniyor

İtalyanca Scala dei Turchi şeklinde isimlendirilen Türk Merdivenleri, İtalya'nın en fazla ziyaret edilen turistik bölgeleri arasında bulunuyor. UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan tarihi bölge, edebiyatçı Andrea Camilleri'nin Müfettiş Montalbano isimli kitaplarında sık sık geçiyor. 

İki kumsal arasındaki bu oluşumun, merdivene benzer kayaç bir yapısı bulunuyor. Müslüman korsanları, Haçlı Seferleri esnasında bu yerleşkenin rüzgârı kesmesi sebebiyle gemileriyle burada duraklama yapıp gizlenirlerdi. Kayaların merdivenli yapısı sebebiyle korsanlar dağa tırmanıp, yakınlarda yer alan köylere baskınlar gerçekleştirirlerdi. Halk arasında bu korsanların, Türk olarak bilinmeleri nedeniyle kayalıklar, zamanla 'Türk merdivenleri' ismini aldı.

Diğer yandan, yerel ticaret odası için daha önce çalışan Sciabarrà, 19. yüzyıldan kalma miras belgelerini kaynak göstererek mülkiyet iddiasını ortaya koydu. Devlete ait olduğu belirtilen arazileri işgal ettiği için açılan soruşturmanın ardından uçurumdaki payı geri verildi.

Sciabarrà, bölgesel ve yerel makamların Türk Merdivenleri’ni bir doğa rezervine dönüştürmek daha iyi korumak için tedbirler getirme istekleri reddedildikten sonra merdivenleri şimdi açık artırmaya çıkardığını ifade etti.

"Öncelik Elon Musk'ta"

Sciabarrà, “Öncelikle onu Elon Musk'a hitap eden bir müzayedeye çıkarıyoruz” sözlerini kullandı.

Diğer taraftan Güney Sicilya kıyılarından Akdeniz'e doğru uzanan devasa bir merdiven biçimindeki uçurum, çok sayıda turistin etkisiyle erozyona maruz kaldı. Bazıları da yumuşak beyaz kireç taşlarının olduğu kaya parçalarını çaldı. 

Ocak ayında, simgesel yapı bazı şahıslar tarafından kırmızı demir oksit tozuyla tahrif edildi. Türk Merdivenleri, 2020'nin başlarında kötü korunmasıyla ilgili şikayetlerden sonra geçici olarak kapatıldı ve devlet, bu bölgeye el koydu. Sciabbarà, uçurumun korunmasıyla bağlantılı suçlar sebebiyle ayrıca soruşturuldu ve geçtiğimiz yaz 9 bin 100 € para cezasına çarptırıldı.

Sciabarrà'nın kızı olduğu belirtilen Angela, "Biz kamu idaresine onu bağışlamak istedik, öte yandan bir çevre derneğine bunu emanet etmemize de engel olundu. Turistlerin, kolay bir şekilde atlanabilen çitlerle değil, kontrollü ve güvenli bir biçimde ziyaret etmelerine müsaade edilmeli. Kaya düşmesinin de engellenmesi gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Elon Musk, Twitter’ı almıştı!

Musk, geçtiğimiz günlerde yaklaşık 44 milyar dolara Twitter'ı satın almak için anlaşmaya varmıştı. Twitter'dan gelen açıklamada, hisse başına şirketin 54,2 dolara Musk'a satılmasına ilişkin anlaşmanın sağlandığı açıklanmıştı.

Açıklamada, satın alma işlemlerinin tamamlanmasından sonra Twitter'ın özel bir şirkete dönüşeceği bildirilmişti. Musk, “İşleyen bir demokrasinin temel taşı ifade özgürlüğüdür ve Twitter, insanların geleceği için kritik önem taşıyan meselelerinde tartışıldığı dijital şehir meydanıdır” sözlerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)