"Elimde olsa istifa ederdim"

Suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısına karşı protestoların yoğun bir şekilde yaşandığı Hong Kong'da, Başyönetici Carrie Lam'in özel bir toplantıda, "Tercih hakkım olsaydı istifa ederdim." dediği ses kayıtları yayımlandı. Bunun üzerine asla Çin'e istifasını sunmadığını söyleyen Lam, kaydın orijinalliğini kabul etti.

DÜNYA 03.09.2019, 16:27
"Elimde olsa istifa ederdim"

Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı özel yönetim bölgesi Hong Kong'da zanlıların Çin'e iade tasarısının yol açtığı protestolar 3 aydan uzun süredir devam ederken, hedefteki Başyönetici Carrie Lam'in istifa etmek istediği ama edemediği ortaya çıktı.

Kadın yöneticinin geçen hafta iş insanlarıyla basına kapalı bir toplantı sırasında sarf ettiği İngilizce sözlerin ses kayıtları yayımlandı.

"Affedilemez bir kriz çıkardım"

Reuters'in yayımladığı kayıtlara göre, iade tasarısıyla siyasi kriz çıkararak affedilemez bir kargaşa ve tahribata neden olduğunu söyleyen Carrie Lam, istifa etmek istediği ama böyle bir imkanının bulunmadığına işaret ediyor.

Krizi çözmek için hareket alanının çok daraldığını, zira ABD ile yükselen gerilimin gölgesinde Hong Kong'daki protestoların Çin açısından ulusal güvenlik ve egemenlik meselesi haline geldiğini belirten Lam, "Tercih hakkım bulunsaydı, yapacağım ilk iş, derin bir özür diledikten sonra bırakmak, çekilmek olurdu." diyor.

Bu sözler, Çin liderliğinin Hong Kong'daki protestolara nasıl baktığının göstergesi olarak da yorumlandı.

Lam, haziran ortasında iade tasarısını süresiz askıya aldığını duyurup halktan özür dilemişti ancak protestocuların tasarının tümden geri çekilmesi talebini yerine getirmemişti.

O zamandan beri eylemler durulmak yerine daha da arttı ve şiddetlendi. Bu durumdan ABD ve İngiltere'nin istihbarat servislerini sorumlu tutan Çin hükümeti, Hong Kong'daki havaalanı işgallerini ise 'neredeyse terörizm' diye niteledi. Hong Kong'la sınırı olan anakaradaki Şenzen şehrine binlerce paramiliter polisle tankın yığılmasının görüntüleri Çin devlet medyası tarafından yayımlandı. 

"Askeri müdahale planı kesinlikle yok"

Ses kayıtlarına göreyse Lam, Çin hükümetinin henüz dönüm noktasına gelmediği görüşünde.

Pekin'in krizin 1 Ekim Ulusal Gün kutlamaları öncesi bitirilmesi için mühlet dayatmadığını aktaran Hong Kong Başyöneticisi, Çin hükümetinin Halk Kurtuluş Ordusu askerlerini bölgenin sokaklarına konuşlandırmak gibi bir planının kesinlikle olmadığı iddiasında.

"Egemenlik ve güvenlik meselesi haline geldi"

Bir konu ulusal mesele düzeyine çıkınca kendisine pek fazla seçenek kalmadığını belirten Lam, "Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında bu türden eşi benzeri görülmemiş bir gerilimin ortasında olunmasının üzerine bu konu da bir tür egemenlik ve güvenlik meselesi haline geldi." diyerek ekliyor:

"Böyle bir durumda, maalesef anayasaya göre iki efendiye - Merkezi Halkın Hükümeti ve Hong Kong halkına- hizmet etmesi gereken Başyönetici'nin siyasi hareket alanı, manevra alanı çok, çok, çok sınırlı." 

Toplantıya katılan üç kişi, Lam'ın yaklaşık yarım saatlik sohbette bu sözleri sarf ettiğini teyit etti.

"Özel sohbetin yayımlanması kabul edilemez"

Haftalık basın toplantısında ses kaydının gündeme getirilmesi üzerine Lam, özel bir sohbette söylediklerinin kaydedilerek medyaya sunulmasının tümüyle kabul edilemez olduğunu belirtti.

"Asla Merkezi Halkın Hükümeti'ne istifamı vermedim, hatta Merkezi Halkın Hükümeti ile istifa tartışması açmaya bile kalkışmadım" diyen Hong Kong Başyöneticisi, şöyle devam etti:

"İstifa etmemek, benim kendi tercihim. Hong Kong'a bu çok zor durumda yardım etmek ve halkına hizmet etmek istiyorum."

Lam, kalkın sempatisini uyandırıp desteğini kazanmak için sızdırmayı kendisinin ya da yönetimin yaptığı spekülasyonlarını da reddetti. Başyönetici, şehirdeki şiddetten yönetimce çok kaygılı olduklarını ve Hong Kong halkının çoğunluğunun şiddet görmek istemediğini hissettiğini söyledi.

Pekin'den Lam'a destek açıklaması

Çin'in Hong Kong ve Makao  İşleri Ofisi (HKMAO) de Başyönetici'ye desteğin sürdüğünü teyit etti. 

HKMAO Sözcüsü "Carrie Lam'i kesinkes destekliyoruz" derken Hong Kong'un bağımsızlığının sözkonusu olamayacağını belirtti. 

Bu arada demokrasi yanlılarının siyasi liderleri, Tayvan'a Hong Kong'daki hareketi destekleme ve protestoculara sığınma sağlama çağrısı yaptı. Tayvan'ın başkenti Taipei'de de konuşan Joshua Wong, protestocuların siyasi sığınma taleplerinin kabul edilmesini isterken kendisinin sığınma başvurusunda bulunmayacağını söyledi.

Lester Shum, "Çin kesinlikle Hong Kong'un ardından Tayvan'a el koymak isteyecektir." dedi. 

Yorumlar (0)