Elde mühimmat, ağızda diyalog!

Ermenistan'ı mühimmatla besleyen Sırbistan, Türkiye sahaya çıkınca "Azerbaycan-Ermenistan sorununun diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini" söylemeye başladı.

DÜNYA 07.08.2020, 14:58
Elde mühimmat, ağızda diyalog!

Ermenistan'ın Azerbaycan'a saldırdığı ve iki ülke arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı günlerde ses çıkmayan Sırbistan'dan, Türkiye-Azerbaycan ortak askeri tatbikatı ile verilen mesaj sonrası açıklama gelmeye başladı.

Azerbaycan-Ermenistan sınırında yaşanan çatışmalara ilişkin açıklama yapan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, iki ülke arasındaki anlaşmazlığın diyalog yoluyla ve tek taraflı adımlar atılmaksızın çözülmesi gerektiğini savundu.

Sırbistan Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan yazılı açıklamada Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in Azerbaycanlı mevkidaşı İlham Aliyev ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

Aliyev "silah satışını" hatırlattı

Sınırdaki çatışmalar sürerken Sırbistan'ın Ermenistan'a silah gönderdiği ortaya çıkınca Sırp maslahatgüzarı Danitsa Veinoviç Azerbaycan Dışişleri Bakanlığına çağırılmış ve Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Halef Halefov, çatışmalarda Ermeni ordusunun havan toplarını sıklıkla kullandığı ve bu topların Sırbistan'dan geldiğini belirterek, bu adımın dostça bir adım olmadığı ve Ermenistan'ın işgalci politikalarına destek anlamına geldiği uyarısında bulunmuştu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Sırp Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'e "Ermenistan'a yapılan mühimmat satışlarını" sordu.

Sırplar dâhil olmak istemiyor

Sırbistan Cumhurbaşkanlığı söz konusu diyaloğa ilişkin bilgi verirken "askeri ekipman, silah ve mühimmat satışı konusunun ele alındığını" belirterek, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in "Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan anlaşmazlıklara dahil olmak istemediklerini" vurguladığını bildirdi.

Azerbaycan'ın yalnız olmadığını tüm dünyaya duyuran Türkiye'nin Azerî ordusuyla yaptığı iki kademeli ve uzun süreli askerî tatbikatı, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'e "diyalog" dedirtti.

Telefon görüşmesinde Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Azerbaycan-Ermenistan sınırında yaşanan çatışmalardan büyük üzüntü duyduğunu belirterek, iki ülke arasında yaşanan anlaşmazlığın diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini kaydetti.

BM (Birleşmiş Milletler) üyesi ülkelerin sınırlarına saygı duyduklarının da altını çizen Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Azerbaycan ile Sırbistan'ın ilişkilerinin kendileri için çok önemli olduğunu, Azerbaycan ile Sırbistan arasında iş birliğinin daha da artacağını umut ettiğini dile getirdi.

Yorumlar (0)