El Salvador’da Bitcoin protestosu

El Salvador’da kripto para birimi Bitcoin’in yasal para birimi olarak kullanılmaya başlamasının akabinde protestolar patlak verdi.

DÜNYA 08.09.2021, 22:31
El Salvador’da Bitcoin protestosu

Orta Amerika ülkesi El Salvador, geçtiğimiz haziran ayında Bitcoin'in ülkede yasal para birimi olarak kullanılmasını onay vererek, Bitcoin’i yasal para birimi konumuna getiren ilk ülke olmuştu. Bitcoin dün itibarıyla ülkede yasal para birimi olarak kullanılmaya başlarken, bir gün içerisinde 52 bin dolardan 43 bin doların altına kadar geriledi. Bitcoin’in yaklaşık olarak son bir ayın en düşük seviyesine düşmesinin akabinde ülkede gösteriler patlak verdi. Başkent San Salvador’da kripto paranın yasal bir ödeme aracı olarak kullanımını protesto edenler, sokaklara akın etti. İktidar karşıtı sloganlar atan göstericiler, caddeleri kapatarak havai fişek patlattı ve lastikleri ateşe verdi.

Muhalefetten sert eleştiri

Göstericiler, bahse konu adımın Latin Amerika'nın en fakir ülkelerinden biri olan El Salvador’da ekonomik istikrarsızlığa sebep olacağını iddia ediyor. Muhalif siyasiler de eylemcileri destekleyerek, Bitcoin’deki düşüşün, devlete 3 milyon dolar kaybettirdiğini savundu.

Muhalif siyasilerden Johnny Wright Sol, protestolara dair gerçekleştirdiği açıklamada, “El Salvador Devlet Başkanı Nayip Bukele hükümetinin ve Bitcoin deneyinin çok kötü bir günüydü. Nüfusun büyük bir kısmı kripto para birimleri hakkında çok az şey biliyor. Bildiğimiz tek şey, piyasanın bir hayli değişken olduğu. Bugün olanlar da bunu net bir şekilde ortaya koydu.” dedi.

Sol, Bitcoin'in ulusal para birimi olabilmek için uygun olmadığını ve bahse konu geçişin aceleye getirildiğini söyleyerek, "Bitcoin yasası neredeyse hiç tartışmaya açılmadan Kongre’de onaylandı. Geçmesi yalnızca birkaç saat sürdü. Bitcoin veyahut kripto para birimi düşmanı değiliz fakat işletmelerin ödemede Bitcoin'i kabul etme mecburiyeti olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Devlet bu ödemelere destek veriyor ve tüm riski üstleniyor fakat günün sonunda bu para biz vergi mükelleflerinin cebinden çıkıyor.” şeklinde konuştu.

Bukele geri adım atmıyor

Tüm bunlara karşın geri adım atmayan El Salvador Devlet Başkanı Nayip Bukele ise “Geçmişin modellerini ortadan kaldırmalıyız. El Salvador, birinci dünyaya doğru ilerliyor.” ifadelerini kullandı.

Bazı işletme sahipleri de uygulamaya destek veriyor. İş yeri sahibi Ed Hernandez, “Bunu bir risk olarak görüyorum fakat yaşamın her yerinde risk var. Birileri bir kriz gördüğünde, ben bir fırsat olarak görüyorum." şeklinde konuştu.











Yorumlar (0)