Ekvador'daki en şiddetli cezaevi isyanında ağır bilanço: 116 ölü

Ekvador'un Guayaquil şehrindeki Litoral Cezaevi'nde, çeteler arasında yaşanan çatışmada yaşamını yitirenlerin sayısı 116’ya, yaralananların sayısı ise 80'e yükseldi. Ekvador genelindeki cezaevlerinde olağanüstü hal ilan edildi.

DÜNYA 30.09.2021, 11:17 30.09.2021, 18:05
Ekvador'daki en şiddetli cezaevi isyanında ağır bilanço: 116 ölü

Ekvador'un Guayas eyaletine bağlı olan Guayaquil şehrindeki Litoral Cezaevi'nde, Los Choneros ve Los Lobos çeteleri arasında dün meydana gelen çatışmanın bilançosu her geçen gün artıyor. 

Cezaevindeki çatışmada 116 ölü

Ekvador Devlet Başkanı Guillermo Lasso tarafından yapılan açıklamada, bıçak, silah ve el yapımı bombaların kullanıldığı çatışmada hayatını kaybedenlerin sayısının 116'ya, yaralananların sayısının ise 80'e yükseldiğini belirterek benzer olayların yeniden yaşanmaması adına cezaevinde ek güvenlik önlemleri alınacağını ve fon ayrılacağını açıkladı.

"Suç çetelerinin cezaevlerini güç kontrolü adına savaş alanına dönüştürmeye çalışması talihsizlik" şeklinde konuşan Başkan Lasso, Ekvador genelindeki cezaevlerinde olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. Savcılıktan gelen açıklamada, mahkumlardan 6'sının başı kesilerek katledildiği aktarıldı. Yüzlerce mahkum yakını, olaya ilişkin bilgi almak ve mahkumların güvenliğinden sorumlu olan yetkililerden hesap sorulması istemiyle cezaevi önünde toplandı. Hapishanenin dışındaki güvenlik ekiplerinin sayısı arttırıldı. Devlet Başkanı Lasso, ölü ve yaralı mahkumların yakınlarına yardım edileceğini açıkladı.

“Yaşananlar korkunç”

Ulusal Cezaevi Servisi Başkanı Bolivar Garzon, cezaevinde yaşananları "korkunç" olarak nitelerken, “Yerel saatle dün saat 14.00'te polis, cezaevinde kontrolü ele aldı fakat gece saatlerinde patlamalar yaşandı ve bugün sabah saatlerinde ise tam kontrol sağladık. Çatışmaların yaşandığı koğuşlara girdikçe daha çok cesetle karşılaşıyoruz" açıklamasını yaptı.

Meksikalı uyuşturucu kartelleriyle bağlantılı olduğu tahmin edilen Ekvadorlu çete üyelerini barındıran Litoral Cezaevi, Ekvador’un en tehlikeli cezaevlerinden biri olarak biliniyor.

Ekvador'daki hapishanelerde şiddet

Şubat ayında ülkede patlak veren isyan sonucunda 79, Temmuz ayındaki isyan sonucunda ise 22 kişi yaşamını yitirmişti. Ekvador'da 30 bin kişilik kapasiteye sahip olan yaklaşık 60 hapishane var. Fakat şu anda bin 500’e yakın gardiyanın gözetiminde yaklaşık olarak 39 bin mahkum bulunuyor.

Uzmanlara göre cezaevlerinin etkin kontrolünü sağlamak üzere 4 bin gardiyanın görevlendirilmesi lazım. Ağustos ayında Ekvador Devlet Başkanı Guillermo Lasso, hükümetin aşırı kalabalık cezaevlerine karşı yeni koğuşlar inşa edileceğini ve güvenlik önlemlerini artırmak amacıyla daha çok bütçe sağlayacağını bildirmişti.

Yorumlar (0)