Ekonomik kriz İspanya'yı vurdu: Boş evler işgal ediliyor!

İspanya'da yaşanan ekonomik sıkıntılar, bankalar ve şirketlerin sahip olduğu boş evlerin, yoksul vatandaşlar tarafından işgal edilmesine yol açıyor. Barcelona'ya gelen göçmen Carla, iki çocuğuyla birlikte "Santander" bankasına ait bir evde bu şekilde yaşıyor.

DÜNYA 26.09.2022, 12:06 Hakan Öksüz
Ekonomik kriz İspanya'yı vurdu: Boş evler işgal ediliyor!

Küresel ölçekte yaşanan yüksek enflasyon sorunu, İspanya ekonomisini de derinden etkiledi. Alım gücünün düşmesi, toplum genelinde fakirleşmeye yol açtı. Boş evlerin, kirasını ödeyemeyen ve sokakta kalan yoksul vatandaşlar tarafından işgal edilmesi, ülke kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. "Okupas" olarak adlandırılan bu sorunun en fazla yaşandığı bölgelerden birinin, Barcelona kenti olduğu kaydedildi.

Yoksullar boş evleri işgal ediyor

Edinilen bilgilere göre halihazırda en az 5 bin boş ev, yoksullar tarafından işgal edilmiş durumda. Honduraslı göçmen Carla, iki çocuğu ile birlikte Barcelona'da bulunan bir evde bu şekilde yaşıyor. Normalde "Santander" bankasına ait olan ve boş tutulan evde yaşayan Carla, kendisine başka bir seçeneğin bırakılmadığını belirtiyor.

Göçmen Carla: "Banka yasal süreç başlattı, 1 ayımız var"

Carlos (10) ve Denzel (2) isimli çocuklarıyla birlikte bankaya ait evde oturan Carla, ev kirası ödeyecek maddi durumunun olmadığını söyledi. Honduras'taki kötü yaşam koşullarından çocuklarını kaçırarak İspanya'ya getirdiğini kaydeden Carla, "Banka yasal süreç başlattı, bizi evden çıkarmaya çalışıyorlar. Başka şansım olsa bu şekilde burada kalmazdım. Mahkeme bize 1 aylık mühlet verdi. Carlos psikolojik yardım alıyor. Ona bunu açıklamak zor olacak." dedi.

Başkent Madrid'de protesto: Maaşları artırın!

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş nedeniyle Avrupa'da yaşanan enerji krizi, İspanya'yı da vurdu. Sosoyal yoksullaşmanın sorumlusu olarak önlem almakta geciken İspanya hükümetini suçlayan İspanya Memurlar ve Serbest Çalışanlar Sendikası (CSIF), binlerce kişiyi gösteriye çağırdı. Başkent Madrid'de toplanan vatandaşlar, "adil maaş artışı" talebinde bulundu.

"Kimse bizden tasarruf yapmamızı isteyemez"

Meclis binasının önünde toplanan kalabalık, Colon Meydanı'na kadar yürüdü. Sol koalisyon hükümetinin, toplumsal fakirleşmeyi engellemek için tedbirler alması gerektiğini bildiren bir manifesto okundu. Gazetecilere açıklama yapan bir gösterici, "Ay sonunu getirmek imkânsız. Bu haldeyken kimse bizden tasarruf yapmamızı isteyemez." dedi. Başbakan Pedro Sanchez'i suçlayan sendika üyesi Eduardo, "Gerekli önlemleri alamadı. Elektrik, gaz ve marketteki ürün fiyatları ikiye katlandı. Maaşlar adil şekilde artırılmalı. Bu şekilde yaşamak mümkün değil." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)