Ekonomik çöküntü, Lübnan'ı IMF'yle masaya oturtacak!

Lübnan siyasilerinden Alain Aoun'a göre ekonomik krizlerle boğuşan ülke, koşulların uygun olması şartıyla IMF'den yardım isteyebilir.

DÜNYA 22.01.2020, 17:06 22.01.2020, 17:37
Ekonomik çöküntü, Lübnan'ı IMF'yle masaya oturtacak!

Lübnan, aylar süren bir sürecin ardından Hassan Diab'ın başbakanlık yapacağı bir kabinenin kurulmasıyla ekonomik krizden hızla çıkmanın yollarını arıyor. Aralarında Şii militan grup Hizbullah ve Cumhurbaşkanı Michel Aoun'un partisi Özgür Yurtseverler Hareketi'nin (FPM) de bulunduğu birçok grubun desteğini alan hükümet, Başbakan Diab'a göre alanında uzman "teknokratik" bir kabineden oluşuyor.

"Finansal krize ek olarak toplumsal bir kriz yaşamak istemeyiz"

FPM'de önemli bir siyasi figür olan Alain Aoun, yeni kabinenin en büyük önceliğinin ülkeyi kurtaracak bir finans programı olduğunu, bunun için IMF'nin de seçenekler arasında olduğunu belirtti. Alain Aoun, her şeyden önce IMF'nin sunacağı bir programın Lübnanlılar tarafından katlanılabilir veya kabul edilebilir olup olmayacağının anlaşılması gerektiğini söyledi ve "Finansal krize ek olarak toplumsal bir kriz yaşamak istemeyiz" diye ekledi.

Aoun, "Toplumsal rahatsızlığı tetiklememek için çok dikkatli olmalıyız, ancak kamusal ve özel sektörlerdeki harcama ihtiyaçlarımıza kaynak oluşturabilmek için kesinlikle uluslararası yardıma ihtiyaç duyuyoruz" diye konuşarak Lübnan'ın IMF'yle masaya oturabileceğini söyledi.

Yolsuzluk ve kötü yönetim Lübnan'ı batırdı

Eski Başbakan Saad Hariri'nin protestolar üzerine 29 Ekim'de istifa etmesinin ardından aylarca hükümetsiz kalan Lübnan, onlarca yıl süren yolsuzluk ve kötü yönetim yüzünden dünyanın en ağır kamu borçlarından biriyle mücadele ediyor. Likidite darlığı, bankaların vatandaşlara haftalık kısıtlı miktarlarda para çekmesine izin vermesine sebep olurken Lübnan poundunun da fazlasıyla değer kaybetmesine sebep oldu. Lübnan'da büyük bir işsizlik problemi yaşanırken enflasyon ise hızla artıyor.

Yeni Finans Bakanı Ghazi Wazni, Salı günü yaptığı açıklamada insanların "dolar için yalvarmak zorunda kaldığı" bir durumdan çıkabilmesi için Lübnan'ın yabancı yardımlara ihtiyacı olduğunu söylemişti.

Yorumlar (0)