Ekonomiden sonra hava da nefes aldırmıyor

ABD'nin ekonomik yaptırımları altında nefes alamaz hâle gelen İranlılar, hava kirliliği nedeniyle gerçek anlamda nefes alamaz duruma geldi. Hava kirliliğinden etkilenen bin 541 kişi hastanelerde tedavi altında.

DÜNYA 15.12.2019, 14:15
Ekonomiden sonra hava da nefes aldırmıyor

İran'daki hava kirliliği sebebiyle bin 541 kişinin kalp rahatsızlığı ve nefes darlığı gibi şikayetlerle hastanelere başvurduğu belirtildi.

İran Acil Yardım Kurumu Sözcüsü Mücteba Halidi, Tahran, İsfahan, Elburz ve Merkezi eyaletlerindeki son 24 saatte hava kirliliği yüzünden bin 541 kişinin acil servislere geldiğini ve tedavi talebinde bulunduğunu açıkladı.

İran Acil Yardım Kurumu Sözcüsü Mücteba Halidi, bin 51'i Tahran'da olmak üzere 570 kişinin nefes darlığı, 971 kişinin de kalp rahatsızlığı sebebiyle hastanelere başvurduğunu ifade ederek, hassas gruplar başta olmak üzere bölge sakinlerine, zorunlu olmadıkça sokağa çıkmamaları ve çıktıklarında da maske takmaları çağrısı yaptı.

Bu arada kirliliğin 120 mikrogram/metreküp olarak ölçüldüğü Doğu Azerbaycan eyaletinin merkezi Tebriz'de de hassas gruplardan toplu taşıma araçlarını kullanmamaları tavsiye edildi.

Merkezi eyaletine bağlı Arak şehrinde de hava kirliliği sebebiyle tüm okullarda eğitime ara verildiği belirtildi. İran'ın tarihî kenti İsfahan'da da hava kirliliğinin 145 mikrogram/metreküp olarak ölcüldüğü ifade edildi.

Huzistan eyaletinin merkezi Ahvaz vilayetinde sis sebebiyle görüş mesafesinin neredeyse sıfıra indiği ve uçak seferlerinin iptal olduğu açıklandı.

Rezevi Horasanı'nın merkezi Meşhed kentinde de hava kirliği sebebiyle hassas gruplardan mecbur kalmadıkça sokağa çıkmamaları tavsiye ediliyor.

Diğer taraftan başkent Tahran'da mart ayından bu yana toplam 52 gün havada yoğun kirlilik tespit edildiği vurgulandı.

Birinci sırada Hindistan var

Hava sirkülasyonuna uygun olmayan fiziki yapısı ve nüfus yoğunluğunun yanı sıra eski araçlar ile milyonlarca motosikletin çıkardığı egzoz gazları başkent Tahran'da hava kirliliğini artıran etkenler arasında görülüyor. Dünya genelinde hava kirliliğinde Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi birinci sırada iken Tahran, dünya genelinde kentlerdeki hava kirliliği sıralamasında 12. sırada bulunuyor.

Hava temizlik değerleri

Hava kalitesi endeksinde bir metreküp hava içindeki partikül maddeye (PM10) göre belirlenen değerler şu şekilde gruplanıyor:

0-50 arası temiz hava (yeşil), 51-100 orta (sarı), 101-150 hassas (turuncu), 151-200 sağlıksız (kırmızı), 201-300 kötü (mor), 301-500 tehlikeli (kahverengi).

Yorumlar (0)