Eğitim mücadelesi: 4 metrekarede bir yıl geçti

Ukrayna güçlerinin geçtiğimiz sene yeniden kontrolü sağladığı ve altyapının büyük oranda hasar gördüğü Liman kentinde ikamet eden 11 yaşındaki Evelin, güvenlik sebebiyle bir senedir kaldığı sığınakta eğitimini sürdürüyor.

DÜNYA 21.03.2023, 18:16
Eğitim mücadelesi: 4 metrekarede bir yıl geçti

Ukrayna-Rusya Savaşı'nda ağır yıkımların yaşandığı ve sokaklarda az sayıda kişinin görüldüğü kentte ikamet edenler, zor koşullar altında hayat mücadelesi veriyor. Rus füze ve hava saldırılarının devam ettiği Liman'da kalan bazı siviller, güvenlik sebebiyle evlerin altındaki depolarda kalmayı tercih ediyor.

Doğal gaz ve içme suyunun olmadığı, elektriğin ise belli aralıklarda verildiği, harabeye dönen kentte sığınaklarda kalanlar, yalnızca yemek pişirirken dışarıya çıkıyor.

Ukrayna ile Rusya Federasyonu orduları arasında sıcak çatışmaların devam ettiği Donetsk'e yakın olduğundan dolayı kentte sık sık patlama sesleri de işitiliyor.



Anneannesi ve annesi ile yaklaşık dört metrekarelik sığınakta kalıyor

Aylar evvel şiddetli çatışmaların yaşandığı ve çok sayıda yapının yerle bir olduğu Liman kentinin merkezinde yer alan evinin alt katında sığınak olarak kullanılan bölgede aylardır kalan 11 yaşındaki Evelin, basın mensuplarına buradaki hayatı anlattı.

Güvenlik sebebiyle soyadını açıklamayan Evelin, bazen yaşadığı Liman'a yönelik saldırılar yapıldığını dile getirdi. 

Evde kalmaktan çok korktukları için uzun bir süredir yaklaşık olarak dört metrekarelik bir yerde yaşadıklarını söyleyen Evelin, "11 yaşındayım. Burada anneannem ve annem ile birlikte kalıyoruz. Yaklaşık olarak bir senedir buradayız." diye konuştu. 



"Sulhun hayalini kuruyorum"


Okulda eğitimin sürmediğini, elektrik olduğu zamanlarda öğretmeninden online ders aldığını aktaran Evelin, "Elektrik varsa cep telefonu üzerinden ders görüyorum. Ardından kitapta aynı sayfaları buluyorum ve ders çalışmaya başlıyorum." ifadelerine yer verdi. 

Üç kişi için yalnızca iki yatağın olduğu dar bir bölgede dizlerinin üzerinde ders çalışmak durumunda kalan Evelin, savaş sebebiyle birçok okul arkadaşının Liman'dan ayrılarak çok daha güvenli noktalara gittiğini ifade etti.

Evelin, "Sınıf arkadaşlarımla bir seneyi aşkındır görüşemiyorum. Onları çok özledim. Önce online dersler vardı, ardından savaş başladı ve onları göremedim." şeklinde konuştu.

Kaldığı bölgede kendisinden başka yalnızca bir kız çocuğunun olduğunu kaydeden Evelin, onunla oynayarak vakit geçirdiğini söyledi.

Evelin, şöyle devam etti:

"Sığınakta yaşamak elbette mümkün fakat çok zor. Yeter ki sulh olsun, biz her şeye dayanacağız. Evime girmenin ve sulhun olmasının hayalini kuruyorum."

Yorumlar (0)