Düşürülen Ukrayna uçağıyla ilgili şok ses kaydı: İran biliyordu!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky, 8 Ocak'ta Tahran'da füzeyle vurularak düşürülen Ukrayna Havayolları uçağının vurulduğu anda İranlı yetkililerin vurulanın füze değil uçak olduğunu bildiklerini söyledi.

DÜNYA 03.02.2020, 16:17 03.02.2020, 16:35
Düşürülen Ukrayna uçağıyla ilgili şok ses kaydı: İran biliyordu!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky, İranlı bir pilotun kontrol kulesiyle görüşmesinin sızdırılmasıyla birlikte İran'ın füze yerine Ukrayna Havayolları'na ait uçağı vurduğunu bildiğini öne sürdü. İran, 8 Ocak'ta başkent Tahran'da devreye giren hava savunma sisteminin bir füzeyi önlemek yerine Ukrayna Havayolları'na ait uçağı vurduğunu uzun süre ginkar etmişti.

Pazar günü geç saatlerde Ukrayna'da bir televizyonda yayımlanan ses kaydında başka bir uçağın pilotunun gökyüzünde "bir füzenin ışığını gördüğünü" ifade ettiği duyuluyor. Uçaktaki 176 kişi, Kiev'e gitmek için havalandıktan kısa bir süre sonra uçağı vuran füzeler yüzünden hayatını kaybetmişti.

Kayıtları Zelensky duyurdu!

Ukrayna lideri Zelensky, sızdırılan ses kaydının "İranlıların en baştan beri uçağın bir füzeyle vurulduğunu bildiklerini kanıtladığını" söyledi. Zelensky, "Diğer uçağın pilotu 'Bana bir füze uçuyormuş gibi geliyor' diyor. Bunu hem Farsça hem de İngilizce söylüyor" diye konuştu. İran, 3 gün boyunca uçağı füzeyle vurduğunu reddetmişti ancak en sonunda uçağı yüksek alarm durumunda kazara vurduğunu kabullenmişti.

İran yönetimi ise Ukrayna'ya tepki gösterdi

Tahran yönetimi, "mahrem kanıt" olarak tabir ettiği ses kaydının sızdırılmasından dolayı Ukraynalı yetkililere tepki gösterdi ve artık kazayla ilgili Ukrayna'yla bilgi paylaşmayacağını açıkladı. İran Sivil Havacılık Örgütü, Ukrayna'nın ses kayıtlarını yayımlaması için "ilginç bir adım" değerlendirmesinde bulunurken örgüt yetkilisi Hasan Rızayifer, "Ukraynalıların bu adımı yüzünden onlarla daha fazla kanıt paylaşmayacağız" diye konuştu. Rızayifer, Ukraynalı soruşturma ekibinin ve diğer yabancı ekiplerin İran'ı terk ettiğini belirtti.

İşte o ses kaydında konuşulanlar!

Kayıtta Aseman isimli bir İran havayolu şirketinin pilotunun kontrol kulesiyle temasa geçerek bir füze gördüğünü düşündüğünü söylediği duyuluyor. Pilot, "Burası aktif bir bölge mi? Bir füzeninkine benzer ışıklar var. Burada herhangi bir şey var mı?" diyor. Pilot, kontrol kulesi yetkilisinin kendisine yönelttiği "Bize hiçbir şey söylenmedi. Nasıl bir ışık var?" sorusunu ise "Bir füzenin ışıklarına benziyor" diyerek yanıtlıyor.

Daha sonra ise kontrol kulesinin Ukrayna uçağıyla temasa geçmeye çalışıp başaramayışı duyuluyor. İran uçağının pilotu ise daha sonra "Çok büyük bir patlama gördük. Ne olduğunu bilmiyorum" diyor. 

Düşen uçağın şirketi de sert çıktı

Ukrayna Uluslararası Havayolları, yaptığı bir açıklamada ses kaydının "uçağın bir füzeyle düşürüldüğü ve füzeyi fırlatanların havaalanı bölgesindeki sivil havacılık hakkında herhangi bir kısıtlama veya bir uyarıda bulunmadığı" yönünde bir kanıt olduğunu söylüyor.

Yorumlar (0)