Dünyayı değiştiren gün: 11 Eylül

ABD'de büyük bir değişime neden olan 11 Eylül saldırılarının bugün 21. yıl dönümü. Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon'un hedef alındığı olay, ABD tarihinin en büyük, en sarsıcı kitlesel terör eylemi olarak kayıtlara geçti. Peki, 11 Eylül’de ne yaşandı? İşte detaylar…

DÜNYA 11.09.2022, 09:29
Dünyayı değiştiren gün: 11 Eylül

11 Eylül bütün dünya ve ABD tarihi için büyük bir değişikliğin yaşandığı gün olarak görülmektedir. ABD’nin önemli üslerini hedef alan saldırı sırasında birçok insan yaşamanı yitirdi. ABD tarihine bu saldırı ise en büyük terör eylemi olarak geçti. Peki 11 Eylül saldırısına ne oldu? İşte 11 Eylül ile ilgili ayrıntılar…

11 Eylül’de ne oldu?

Hava korsanlarınca kaçırılan üç yolcu uçağı, Savunma Bakanlığı binasını ve Dünya Ticaret Merkezi'nin hedef aldı. Öte yandan diğer bir uçakta Beyaz Saray'ı vurmak istiyordu, ancak düşürüldü. Ortalama 3 bin kişi yaşamını yitirdi.

Zamanın Başkanı George W. Bush, o esnada bir ilkokuldaydı, küçük çocuklar ile kitap okuyordu. Yaşananlar hızlı bir şekilde Bush’a haber verildi. Bush bulunduğu yerden çıktı ve "teröre karşı küresel savaş" ilanı verdi. 11 Eylül’ün ardından artık hiçbir şey eskisi gibi devam etmeyecekti.

ABD Taliban yönetimini indirdi

11 Eylül eyleminin yetkisini veren kişinin, Afganistan'da bulunan radikal bir örgüt kurucusu olan El Kaide'nin lideri Usame Bin Ladin olduğu söylendi. Bu sebeple öncelikli olarak ilk gidilecek yer, Afganistan'da, bu yapıyı oluşturduğu iddia edilen Taliban idaresiydi. Olayın üzerinden bir ay bile geçmeden Afganistan ABD tarafından işgal altına alındı. Düzenlenen operasyon sonrasında Taliban yönetimi indirildi.

Fakat Amerikan idaresinin teröre yönelik gerçekleştirdiği savaşta işler düşündüğü gibi olmadı. El Kaide lideri Usame Bin Ladin, eylemin ardından 10 sene sonra 2011 yılında öldürülse de Afganistan şu zamana kadar da beklenilen istikrara ulaşamadı.

Taliban, uluslararası askeri koalisyona ve Amerikan kuvvetlerine rağmen bölgedeki gücünü korumaya devam etti. Aksine gücünü artırdı. 20 senenin ardından ülkede yönetimi tekrar ele geçirdi.

İkinci hedef Irak oldu

11 Eylül saldırısının ardından gerekçe gösterilerek hedefe alnın ikinci nokta Irak'tı. Saddam Hüseyin'in kitle imha silahlarına sahip olduğu ve teröre destek verdiği öne sürüldü. Bu söylentiler uluslararası kamuoyunda fazlasıyla servis edildi ve Nisan 2003 tarihinde Irak’ta işgalden nasibini aldı. Baas idaresine son verilirken, Saddam Hüseyin yakalandı ve hakkında idam kararı verildi.

Yeni tehdit: DAEŞ

Bahsi geçen kitle imha silahlarının olup olmadığı ise bu zamana kadar kanıtlanamadı. Saddam’ın devrilmesi ve Irak'ın işgali, senelerin ardından yeni bir düşman meydana getirdi. Fakat bölgede görülen yeni tehdidin ismi DAEŞ’ti. DAEŞ’in Musul önde gelmek üzere Suriye’de ve Irak'ta büyük bir önemi bulunan şehirleri ele geçirmesiyle 2014 senesinde Amerika Birleşik Devletleri bir defa daha Irak'a müdahalede bulundu.

Yüzlerce hedefe hava saldırısı gerçekleştiren Amerikan güçleri yalnızca Irak'ta değil, Suriye'de de söz konusu terör örgütüne yönelik operasyonlar düzenledi. Amerikan idaresi, Afganistan'dan geri çekilme düşüncesiyle küresel terörle mücadeleye şu anlık ara vermiş gibi görünüyor.

Bunca kavga ile mücadelenin en ağır bedelini ise tartışmaların ortasında kalan ve yaşam mücadelesi veren masum siviller ödüyor...

Yorumlar (0)