Dünya’nın mikrobu Mars’a taşındı!

Amerikalı bir profesör, NASA’nın uzaya giden araç ve görevlilerinin dünyadaki mikropları ve bakterileri Mars’a taşıdığını ve bu sebeple de Kızıl Gezegen’in tehlike altında olduğunu öne sürdü. Profesöre göre bu minik canlılar, Mars’ta hasara yol açacak. 

DÜNYA 18.05.2021, 09:53 19.05.2021, 09:34
Dünya’nın mikrobu Mars’a taşındı!

Uzayın derinliklerinin keşfine devam edilirken insanoğlunun en çok Ay ve Mars’ta vakit geçirdiği görülüyor. Öyle ki gelecek yıllar içinde Mars’ta bir koloni kurmayı ve Dünya’dan insanları oraya götürmeyi düşünenler bile var. Henüz uzay çalışanları dışında kimsenin ayak basmadığı Mars hakkında ise şaşırtıcı bir iddia ortaya atıldı: “Mars, tehlike altında.”

ABD Corneli Üniversitesi görevlisi Profesör Doktor Christopher Manson, Mars ile ilgili şimdiye kadar kimsenin konuşmadığı şeyleri dile getirdi. Manson, Mars’ta bulunan yaşam belirtilerinin NASA laboratuvarlarında orta çıkmış ve Dünya’dan Kızıl Gezegen’e taşınmış olabileceğini aktardı. Uzay araçlarının ve personel kıyafetlerinin pek çok aşamalı temizlik işlemine tabi tutulduğunu ve özel dezenfektanlar kullanıldığını fakat arada kaçan bazı mikrop ve bakterilerin uzay aracıyla birlikte Mars’a taşınmış olabileceğini ifade etti.



“Hasara yol açarlar”

Dünya’dan Mars’a taşınan mikrobiyal canlıların NASA çalışanlarının testlerine yakalandığını ve bu sebeple de “Mars’ta yaşama rastlandı” olgusunun oluşabileceğini belirten Manson, mikrobiyal canlıların Mars ekosistemini tanımadığını ve bu minik canlıların tanımadıkları ekosistemlerde de uzun vadede geniş hasarlara yol açabileceklerini belirtti.



Mikropların yuvası milyarlarca yıldır Dünya

NASA araçlarının, araç mekanizmalarının, iç kurulumlarının ve personel kıyafetlerinin biyolojik prosedürlere uygun olarak steril edildiğini ve farklı dezenfektanlar kullanılarak tüm mikrop ve bakterilerden arındırıldığını bu şekilde de virüs, mantar ve bakterilerin temizlenip tekrar oluşumlarının engellendiğini belirten Manson: “Temizlik ne kadar geniş çaplı olursa olsun mantar, bakteri ve virüs açısından sıfıra ulaşmak imkansız. Mikropların yuvası milyarlarca yıldır Dünya idi. Onlar, Dünya’da aklın alamayacağı her yerdeler. Zararlıları ve zararsızları insan vücudunda bile bulunuyor. Bu küçük canlılar, en sağlıklı vücutta bile yıllarca yaşayabildikleri gibi en temiz cihaz üzerinde de milyarlarca yıl boyunca yaşayabilirler.”



Uzayda hızlıca çoğalıp büyüyorlar

Manson, son yapılan bir çalışmadan da bahsetti. Buna göre Dünya’dan Mars’a taşınan en küçük bir organizasyon bile uzayda hızla büyüyüp çoğalabiliyor. Bu da Kızıl Gezegen’in daha hızlı ve durdurulamaz şekilde hasar almasının önünü açıyor. 

Araştırmacılara göre Mars, “ileri kirlenme” durumuna maruz kalabilecek. Bu durum hem Mars’ın hem de oraya keşif için giden uzay çalışanlarının hayatlarını tehlikeye atacak. Manson, bu konuda NASA başta olmak üzere tüm ülkelerin uzay istasyonu çalışanlarını uyardı.



Laboratuvarlar büyük risk oluşturuyor

Manson: “En çok temizliğe maruz kalan jet tahrik laboratuvarları, Mars’ın en tehlikeli aracı olabilir. Dünyada çeşitli aşamalardan geçirilerek temizlenen bu araçlarda bile hayatta kalan organizmaların Kızıl Gezegen’de hayatta kalma şansı daha yüksek olabilir. Şubat ayında Mars’tan toplanmaya başlanan yaşayan organizmaların ekstra özen ile saklandığı bu laboratuvarlarda testler yapılacak. Mars organizmalarının gerçekten Mars kökenli olup olmadığı araştırılacak.”  

Yorumlar (0)