Dünyanın gözü G-20'ye çevrildi

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderleri, G-20 Zirvesi için Japonya’nın Osaka kentinde bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin ve Trump ile görüşeceği zirve için çekilen aile fotoğrafında Erdoğan ile Trump yan yana yer aldı.

DÜNYA 28.06.2019, 08:37 28.06.2019, 08:46
Dünyanın gözü G-20'ye çevrildi

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderleri, G-20 zirvesi için Japonya’nın Osaka kentinde bir araya geldi. 

Liderler, zirvenin düzenleneceği Intex Osaka Fuar merkezine geldiler ve Japonya Başbakanı Şizo Abe tarafından tek tek karşılandılar. İki gün boyunca devam edecek zirve için liderler, aile fotoğrafı için çektirdiler. Fotoğraf çekiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile yan yana yer alırken, Trump'ın diğer yanında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman vardı. 

Dijital ekonomi ve küresel ekonomi oturumları 

14. kez düzenlenen ve iki gün boyunca devam edecek olan zirvede (28-29 Haziran), ana gündem maddeleri küresel ekonomi, ticaret ve yatırım, inovasyon, istihdam, kadınların güçlendirilmesi, çevre ve enerji konuları olacak.

Liderlerin ilk toplantısı, bugün çalışma yemeği olarak gerçekleştirilecek. Zirvede bugün iki ayrı başlıkta oturum yapılacak. İlk oturum, dijital ekonomi başlığı altında yapılacak ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu oturumda yer alacak.

İkinci oturum ise küresel ekonomi başlığı altında gerçekleştirilecek ve Erdoğan burada bir konuşma yapacak. TSİ 12.00 civarında liderlerin kültürel etkinlikte buluşacağı tahmin ediliyor.

İkili görüşmeler gerçekleştirilecek

Bu çalışmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ikili görüşmeler gerçekleştirecek. Dünya Bankası Başkanı David Malpass ile İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile görüşmede bulunacak olan Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile de bir araya gelecek. Bu görüşmede Suriyeli mülteciler konusunun konuşulacağı öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TSİ yarın (29 Haziran) sabah önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ardından da ABD Başkanı Donald Trump ile görüşecek.

Trump'tan İran açıklaması

ABD Başkanı Trump ise, zirvenin ilk gününde önemli ikili görüşmelerde bulundu. Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Almanya Başbakanı Angelea Merkel ile bir araya gelen Trump'tan İran açıklaması geldi.

Zirvede İran ile ilgili konuları da ele alacaklarını belirten Trump, "Acelemiz yok, zamanı istedikleri gibi kullanabilirler. Kesinlikle bir zaman baskısı yok. Umarım bir sonuç verir. Sonuç verirse çok iyi, vermezse ne olacağını zaten duyacaksınız." dedi.

30 binden fazla kişinin katılımı bekleniyor

Dünya liderleriyle birlikte 30 binden fazla kişinin zirveye katılması bekleniyor. Zirvede, insan hakları savunucuları, çevreciler ve savaş karşıtı grupların protesto gösterileri de bekleniyor. 

Zirvenin yapılacağı fuar merkezi çevresinde sıkı güvenlik önlemleri alındı. 32 binden fazla polis, liderleri korumak için görev başında. Şehir merkezinde droneların uçuşuna izin verilmiyor.

Erdoğan'ın Trump ile olan fotoğrafı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zirveye katılan bazı liderlerle çekilmiş fotoğraflarını yayımladı. Bunlardan biri de, Erdoğan'ın Trump ile olan samimi pozu oldu. 

Yorumlar (0)