Dünyanın gözü Dubai'de: Birkaç gün sonra idam edilecek!

Dubai'deki evinde kokain bulundurması sebebiyle suçlu bulunan İsrailli Fida Kiwan, idam cezasına mahkum edildi. 

DÜNYA 09.05.2022, 11:43 09.05.2022, 15:44
Dünyanın gözü Dubai'de: Birkaç gün sonra idam edilecek!

Filistinli bir yakınının daveti sonrasında çalışmak amacıyla Dubai’ye giden Kiwan, 17 Mart 2021 tarihinde dairesinde gerçekleştirilen aramada esrar ve kokain ele geçirilmiş ve kısa süre içinde tutuklanmıştı.

İdamın hapis cezasına çevrilmesi bekleniyor

Fida Kiwan ile ailesi, uyuşturucunun kendisine ait olduğunu reddederken, davayla ilgili yetkililer, basına yaptıkları açıklamada, temyiz edilmesi sonrasında cezanın uzun süreli hapse çevrilmesini beklediklerini ifade etti.

Uyuşturucu ile ilgili çok katı yasaları bulunan BAE, uyuşturucu kaçakçılığının idam cezasını müebbet hapse çeviriyor.

Geçtiğimiz Mart ayından beri Dubai'deki hapishanede gözetim altında tutulan Fida Kiwan, çalışmak için Dubai'de yaşıyordu. Söz konusu iddialarda uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı öne sürülen Kiwan, bahse konu suçlamaları reddetti ve kokainin dairesine yerleştirildiğini savundu. 1 sene hapis yattıktan sonra, söz konusu suçtan dolayı 30 Mart tarihinde idam cezasına çarptırıldı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, davayı takip ettiklerini, "konsolosluk ve Emirlikler'deki temsilci kişiler aracılığıyla değerlendirme yaptıklarını” iletti.

İlk olay değil!

Bu olay, BAE’nin bir İsrail vatandaşını uyuşturucu sebebiyle yakaladığı ilk olay değil. 2021 yılının Ekim ayında İsrail kökenli 31 yaşındaki H. Dasuki, BAE üzerinden İsrail'e yollanan yarım ton kokain kaçakçılığı suçu şüphesiyle Dubai'de tutuklanmıştı. Polis ekipleri, uyuşturucu taşıyan konteyneri işaret eden bir ipucuna ulaşmaları sayesinde kaçakçılık faaliyetini engellediklerini bildirdi. Uyuşturucu kaçakçılığında uzmanlaşmış uluslararası örgüte aracılık yaptığı şüphesi bulunan "Orta Doğu kökenli" şüphelinin tutuklandığı açıklanmıştı.

İsrail hükümetine çağrı!

İsrailli söz konusu yetkililer, İsrail vatandaşına, idam cezasının yerine uzun süreli hapis cezasının verilmesini dilediklerini belirtiyor. Kiwan'ın ailesi, olaya müdahale etmesi için İsrailli cumhurbaşkanına başvurmayı düşünüyor. Kiwan'ın avukatı, diğer davalarda da aynısını yaptığını söyleyerek, İsrail hükümetini, davayla ilgili Körfez devletine diplomatik baskı kararı almaya davet etti.

Avukat T. Ullman, “Aileyle görüştüm. İsrail hükümetini, Dubai'de bulunan yetkililere karşı bütün yetkilerini kullanmaya davet ediyorum. Önceki başbakan Rusya'da ceza almış olan bir kadını uçakla getirmişti. Bu sebeple devletin müdahale etme potansiyeli her zaman var” açıklamasını yaptı. 

“Yetkililer müdahil olmuyor”

İsminin açıklanmaması şartıyla açıklamalarda bulunan Kiwan'ın yakın bir arkadaşı, yetkililerin gerektiği kadar olaya müdahil olmadığını, söz konusu karara kınama benzeri bir açıklama gelmediğini ifade etti ve "Ölüm cezası verilene kadar onu terk ettiler" açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)