Dünyanın en tehlikeli yollarından Karakurum Geçidi: 1000'i aşkın kişiyi öldürdü

Pakistan ve Çin'i birbirine bağlayan Karakurum Geçidi, dünyanın en tehlikeli yolları arasında gösteriliyor. Yapımı yaklaşık 20 yıl süren Karakurum Geçidi'nin inşaatında çalışan 810 Pakistanlı ve 200 Çinli toprak kaymasında ya da uçurumdan düşerek yaşamını yitirdi. Bin 300 kilometre uzunluğundaki geçit, ayrıca 4 bin 714 metre rakımla dünyanın en yüksek yolları arasında yer alıyor.

DÜNYA 04.10.2022, 16:26
Dünyanın en tehlikeli yollarından Karakurum Geçidi: 1000'i aşkın kişiyi öldürdü

Pakistan’ın Pencap eyaletinde bulunan Hasan Abdal bölgesinden başlayan yol, sırasıyla Hayber Pahtunhva, Azad Cammu Keşmir ve Gilgit-Baltistan’ı aşarak Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne bağlı Kaşgar’a kadar uzanıyor.

Uzunluğu 1300 kilometreye varan Karakurum Geçidi'nin 413 kilometresi Çin, 887 kilometresi Pakistan'da yer alıyor.

Her yıl çok sayıda ölümlü kazanın yaşandığı Karakurum kara yolunun yüksek dağlık noktalardan geçtiği Gilgit-Baltistan'a gitmek başkent İslamabad'dan yaklaşık 14 saati buluyor.

Yolun yapımı esnasında binden fazla işçi öldü

1959’da yapımına başlanan Karakurum kara yolu, yıllarca devam eden çalışmaların ardından 1978’de halka açıldı.

Yolun inşası sırasında 810 Pakistanlı ve 200 Çinli toprak kayması ve uçurumdan düşme nedeniyle yaşamını yitirdi. Yolun yapımında yaşamını yitiren Çinliler için Gilgit'te Çin mezarlığı yaptırıldı.

Mühendislik açısından yapımı esnasında zor şartlar ve yüksek rakımı nedeniyle Karakurum Geçidi'nin "dünyanın 8’inci harikası" olduğu belirtiliyor.

Rakım 4 bin 714 metre

Geçit, tehlikeli olmasının haricinde dünyanın en yüksek rakımlı yolları arasında bulunuyor. Pakistan ve Çin'in birbirine bağlandığı Khunjerab sınırı, 4 bin 714 metre yükseklikte yer alıyor. Söz konusu sınır, 1 Ocak-30 Nisan arasında kar nedeniyle genelde kapalı oluyor.

Sel ve toprak kayması

Hayber Pahtunhva eyaletine bağlı olan Kohistan bölgesinden başlayarak iki yönlü kara yolu biçiminde uzanan geçitte, taş ve kayaların yola düşmesi, sel ve depremler, toprak kayması sıkça görülüyor. Bu yönüyle fazlasıyla tehlikeli olan geçidin bazı yerleri "dünyanın en korkutucu yolları" arasında yer alıyor. Bazı bölümleri oldukça dar olan yolun bir tarafını yüksek dağlar, diğer cephesini de metrelerce yükseklikteki uçurumlar ve İndus Nehri oluşturuyor.

Maceraperestlerin ilgisini çekiyor

Seyahat edenler için hayran bırakan manzaralar sunan Karakurum Geçidi, bu yönüyle her sene binlerce turisti ağırlıyor. Himalaya, Pamir, Hindukuş ve Karakurum dağları arasında yolculuk yapmak isteyen maceraperestler, İpek Yolu'nun bazı bölümlerini de görme imkanı buluyor.

Yolun yüksek dağlık bölgelerini yürüyerek, motosikletle ya da bisiklet sürerek seyahat ederek geçmek isteyen çok sayıda turist, bu sebeple Pakistan'a geliyor.

Gilgit-Baltistan, dünyada 8 bin metreyi geçen 14 dağın 5'ine ev sahipliği yapıyor. Bu açıdan dünyanın en yüksek dağlarına ulaşım fırsatı sunan yolda, çok sayıda buzulu da görebilirsiniz.

Doğal afetler nedeniyle sık sık hasar gören Karakurum Geçidi'nde yol ve tünel yapım çalışmaları devam ediyor.

Yorumlar (0)