Dünyanın en büyük tesisi, senede 4 bin ton karbondioksiti temizlemek üzere açıldı 

Dünya, küresel ısınma sebebiyle her geçen gün felakete sürüklenirken uzmanlar, gezegeni kurtarmanın yollarını hızlı şekilde aramaya başladı. Araştırmalar sürerken, küresel ısınmanın en büyük sebeplerinden olan havadaki fazla karbondioksiti temizleyen ve yer altında depolayan bir tesis açıldı. Dünyanın en büyük tesisi konumunda olan bu yapı, İzlanda’da faaliyete geçti. Tesisin, senede 790 otomobilin yıllık emisyonuna karşılık gelen 4 bin ton karbondioksiti atmosferden temizlemesi bekleniyor. 

DÜNYA 13.09.2021, 15:07
Dünyanın en büyük tesisi, senede 4 bin ton karbondioksiti temizlemek üzere açıldı 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre 2020 senesinde 31,5 milyar ton küresel emisyon üretildi. Küresel ısınma hakkında araştırmalarda bulunan bilim insanları ise hem küresel ısınmayı yavaşlatmak hem de havadaki karbondioksit oranını azaltmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bunun için ise araştırmacılar, dünyanın en büyük tesisini, küresel ısınmayı yavaşlatmak için inşa ettirdi. 



Havadaki büyük oranlı karbondioksiti emecek 

İzlanda’da inşa edilen ve “Orca” (katil balina) ismini alan tesis, havadaki karbondioksiti emmek için filtreler ve fanlar kullanan 8 büyük konteynerden oluşuyor. Emilen karbondioksit, su ile karıştırılarak yer altına pompalıyor. Son süreç olarak da pompalanan karbondioksit, depolandığı yerde katı bir kaya haline dönüştürülüyor. 



Dünyanın en yeni ve en pahalı teknolojisi 

Sistem şu anda yakınındaki bir jeotermal santral ile birlikte çalışıyor ve yenilenebilir şekilde güçlendiriliyor. Diğer taraftan, havadan doğrudan karbondioksit yakalama işlemi, dünyanın en yeni ve en pahalı teknolojisi. Fakat dünyanın diğer ülkelerinde bu tesisin kullanıma geçmesiyle birlikte maliyetinde azalma olacağı öngörülüyor. 



Dünya genelinde 15 tesis bulunuyor 

IEA’nın bildirdiğine göre şu anda dünya genelinde 9 bin tondan fazla karbondioksit yakalayan ve bunu çeşitli şekillerde depolayan 15 tesis bulunuyor. ABD’li bir petrol firması olan Occidental de Teksas petrol sahalarının yakınında, bir senede havadan bir milyon ton karbondioksit çekecek büyük bir tesis tasarımını gerçekleştiriyor.  

Yorumlar (0)