Dünyanın en büyük buzdağı eridi!

Dünyanın en büyük buzdağında bulunan çatlaklar, İngiltere Savunma Bakanlığına ait bir nakliye uçağı tarafından görüntülendi. 

DÜNYA 05.12.2020, 17:05 06.12.2020, 14:32
Dünyanın en büyük buzdağı eridi!

Dünyanın en büyük buzdağı olan "A68a", Güney Atlantik'te sürükleniyor. Söz konusu buzdağının görüntüleri, İngiltere Savunma Bakanlığına ait olan bir nakliye uçağı tarafından kaydedildi. Ortaya çıkan görüntülerde, dünyanın en büyük buzdağının son üç sene içerisinde 1.800 kilometre eridiği fark edildi. 

Birçok çatlak görüntülendi

Bakanlığa ait A400 nakliye uçağı, ilk önce söz konusu buzdağının yakınlarına ulaştı. Buzdağının düzensiz hareketlerini incelemek isteyen nakliye uçağı, alçak uçuş gerçekleştirdi. 

Nakliye uçağı, "A68a" adındaki buzdağında bulunan birçok çatlağı görüntüledi. Ayrıca, su altındaki tüneller de söz konusu uçak tarafından kayıt altına alındı. 

Güney Georgia Adası'na doğru sürükleniyor

Dünyanın en büyük buzdağının Güney Georgia Adası'na doğru sürüklendiği bildirildi. Buzdağının Güney Georgia Adası'na 200 kilometre mesafede olduğu ifade edildi. "A68a" adındaki buzdağının sığ kıyı sularında sıkışma olasılığının da bulunduğu belirtildi. 

Kenarları hızlı bir şekilde parçalandı

Sert dalga hareketleriyle söz konusu buzdağının kenarlarının hızlı bir şekilde parçalandığı ifade edildi. Buzdağından kopan parçaların da "deniz yolu taşımacılığının" güvenliği için takip edilmesinin önemli olduğuna dikkat çekildi.  

2017 senesinde buz tabakasından ayrıldı

Dünyanın en büyük buzdağının 2017 senesinde Antarktika’da bulunan buz tabakasından ayrıldığı ve uzunluğunun da 6.000 kilometre olduğu belirtildi. Ortaya çıkan görüntülerde, bu uzunluğun 4.200'e gerilediği aktarıldı.

Yorumlar (0)