Dünyanın en büyük 3. elması, Botsvana’da bulundu: bin 98 karatlık 

Botsvana’daki Debswana şirketi, maden aramaları sırasında bin 98 karatlık elmas buldu. Yapılan ölçümlere göre bu, dünyanın en büyük 3. elması. 

DÜNYA 17.06.2021, 10:26 18.06.2021, 13:36
Dünyanın en büyük 3. elması, Botsvana’da bulundu: bin 98 karatlık 

Afrika Kıtası’nda yer alan Botsvana ülkesinde, maden aramaları ve çıkarma işlemleriyle uğraşan Debswana şirketi, dünyadaki seyri değiştirecek bir açıklamada bulundu. Maden çıkarma çalışmaları sırasında, 1 Haziran 2021’de, tam olarak bin 98 karatlık elmas bulduklarını açıkladı. Yapılan ölçüm ve tartımlara göre bu elmas, dünyanın en büyük 3. elması konumunda.  

İngiltere hükümeti ve Botsvana hükümetinin ortak sahibi olduğu şirketin böyle bir ürünle karşılaşması sonrasında dünya genelindeki kuyumculuk sektöründe heyecanlı anlar başladı. Elmasın akıbetinin ne olacağı ise merak konusu. 



“50 yıldan bu yana keşfedilen en büyük elmas” 

Debswana’nın CEO’su Lynette Armstrong ise şu açıklamayı yaptı: “Bu elmas, son 50 seneden bu yana şirketimiz tarafından keşfedilen en büyük elmas. Ön analizlerimize göre dünyanın en büyük 3. elması olan bu ürünü şirket aracılığıyla mı yoksa devlet aracılığıyla mı satacağımıza karar vermeye çalışıyoruz. Elması gören Botsvana Devlet Başkanı Masisi de durumdan oldukça etkilendi ve bu ürünün, ülkemiz için umut olduğunu belirtti.” 

Dünyanın en büyük elması da Afrika’dan 

Şimdiye kadar keşfedilmiş dünyanın en büyük elması ise Güney Afrika’dan çıkartılmış durumda. 1905 senesinde çıkartılan ürün, tamı tamına 3 bin 106 karatlık ve ismi de “Cullinan”. Dünyanın en büyük ikinci elması da yine Botsvana’da, 2015 senesinde bulunmuştu. Bunun ise “Lesedi La Rona” isminde bin 109 karatlık bir elmas olduğu biliniyor.  

Yorumlar (0)