Dünyanın değiştiği gün: 11 Eylül terör saldırılarının 20’nci yılı

Bugün, insanlık tarihinin en ölümcül terör saldırısı olarak kayıtlara geçen, 2.977 kişinin hayatını kaybetmesine, 25.000'i aşkın kişinin yaralanmasına neden olan 11 Eylül saldırılarının 20. yıl dönümü… 11 Eylül 2001'de ne olmuştu?

DÜNYA 11.09.2021, 11:39
Dünyanın değiştiği gün: 11 Eylül terör saldırılarının 20’nci yılı

11 Eylül saldırıları, Usame bin Ladin'in liderliğini yaptığı El-Kaide'nin, 11 Eylül 2001 Salı sabahı Amerika Birleşik Devletleri'nde düzenlediği dört koordineli terör saldırısıdır.

İnsanlık tarihinin en ölümcül saldırısı

İnsanlık tarihinin en ölümcül terör saldırısı olarak bilinen ve 2.977 kişinin ölümüne, 25.000'ü aşkın kişinin yaralanmasına ve birçok sağlık problemine sebep olan saldırı, yalnızca ABD için değil, bütün dünya için yüzyılın en travmatik olaylarından biri olarak değerlendiriliyor.

Ne olmuştu?

ABD'nin doğu kıyısında uçan dört uçak, birbiriyle bağlantılı küçük bir ekip tarafından aynı anda kaçırıldı.

Bu uçaklardan ikisi, New York'ta bulunan Dünya Ticaret Merkezi'nin binaları olarak bilinen İkiz Kuleler'e çarptı.

Amerikan Hava Yolları'na ait olan ve kaçırılan ilk yolcu uçağı, ABD saatiyle 08:46'da Dünya Ticaret Merkezi Kuzey Kulesinin kuzey tarafından çarptı. Çarpma sonucu bina, 102 dakika sonra yıkıldı.

İkinci uçak ise yerel saatle 09:02'de, Dünya Ticaret Merkezi’nin güney tarafından çarptı. Bina çarpmadan 56 dakika sonra yıkıldı.

Üçüncü uçak ise 09.37'de, başkent Washington DC yakınlarında bulunan ABD Savunma Bakanlığı binasının batı yönüne çarptı.

Dördüncü uçak, 10.03’te yolcuların müdahalesiyle 10. Pennsylvania'da açık bir alana düştü.

4.uçaktaki teröristlerin, başkentteki Kongre binasını hedeflediği öne sürülüyordu.

Kayıplar

Yaşanan olaylar sonucunda, 19 hava korsanı ile yerde ve uçaklarda bulunan 2.974 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı. Kayıp durumdaki 24 kişinin ise öldüğü varsayılıyor.

Hayatını kaybedenlerden en küçüğü, babası Peter ve annesi Sue ile uçakta yolcu olan 2 yaşındaki Christine Lee Hanson idi.

En yaşlı kurban, eşi Jacqueline ile düğüne gitmek üzere başka bir uçakta bulunan Robert Norton oldu.

Uzun vadeli olarak pek çok sağlık problemine sebep olan saldırıda binlerce kişi yaralanmış ya da toksik enkazda çalışmak durumunda kalan itfaiyeciler gib, saldırıyla bağlantılı hastalıklar yaşanmıştı.

El-Kaide üstlendi

Amerikan hükümetinin araştırması ve 11 Eylül Komisyon Raporu'nda; yolcu uçaklarının Usame bin Ladin'in liderliğini yaptığı El-Kaide örgütünün 19 üyesi tarafından kaçırıldığı ve terör eyleminin gerçekleştirildiği aktarıldı.

Dünya Ticaret Merkezi’ne çarpan uçakta bulunan eylemcilerden birinin pasaportu, uçağın kuleye çarpmasının ardından aşağıya fırladı ve bir polis tarafından bulundu.

Saldırılarda 19 kişi yer aldı. Bu saldırganlar, beşer kişilik üç grup halinde uçaklara yolcu olarak binmişti. Grupların tamamında pilot eğitimi almış birer kişi yer alıyordu.

Eylemcilerin havaalanına geldikleri ve havaalanının otoparkına bıraktıkları araçta uçak kullanım kılavuzuna rastlanmıştı.

Saldırganlardan 15'i Suudi Arabistanlı, 2’si Birleşik Arap Emirlikleri, biri Lübnan, biri ise Mısır vatandaşıydı.

ABD’nin tepkisi ne oldu?

Saldırıların üzerinden bir ay geçmeden dönemin Başkanı George Bush liderliğinde ve koalisyon güçlerinin yardımıyla Afganistan işgal edildi. El Kaide'nin tamamen ortadan kaldırılması ve örgütün kurucusu olan Usame Bin Ladin'in yakalanması amaçlanıyordu.

Saldırılarının planlayıcısı olduğu öne sürülen Halid Şeyh Muhammed, 2003 yılında Pakistan'da yakalandı. ABD'nin Küba'daki Guantanamo üssünde tutuklu olan Muhammed, o günden beri yargılanmayı bekliyor.

Yorumlar (0)