Dünyanın çalışma düzeni değişiyor: Haftada 4 gün iş 3 gün tatil 

Pandemi döneminde evden çalışmayla başlayan yeni iş düzeni, ülkelerin kaderini değiştirmeye başlıyor. Dünya genelinde başlatılan pilot uygulamada pek çok şirket, 4 gün çalışıp 3 gün dinlenme stratejisini başarı ile uyguladıklarını duyurdu. 

DÜNYA 06.07.2021, 08:56 07.07.2021, 10:08
Dünyanın çalışma düzeni değişiyor: Haftada 4 gün iş 3 gün tatil 

Pandemi döneminde kısıtlamalardan ve karantinalardan dolayı insanlar, iş yerlerini evine taşını ve home office isimli uygulamayı kullanmaya başlamıştı. Bir sene boyunca evden çalışamnın rahatlığına alışan kişiler, bu uygulamanın pandemiden sonra da devam etmesini istemiş ve hatta kampanyalar başlatmıştı. İzlanda başta olmak üzere gelişmiş ülkelerdeki bazı şirketler çalışanlarının isteklerine kulak verdi ve evden çalışma modelini denemeye başladı. 

İzlanda’daki bazı şirketler, 4 çalışma ve 3 gün dinlenme sistemini bir süredir deniyordu. Ülkenin çalışan nüfusunun yüzde 1’lik kısmı, ücretlerinde herhangi bir değişiklik olmadan haftalık çalışma süresini ortalama 36 saate indiren bu pilot programa katıldı.  

09.00-17.00 arasında vardiyalı çalışma grupları kuruldu 

Pilot uygulama kapsamında sosyal hizmet, hastane, özel şirket ve işçiler proje kapsamına alındı ve belirli gruplar oluşturuldu. 09.00-17.00 arasında grupların belirli vardiyaları oldu ve çalışmalar bu şekilde yürütüldü. İngiltere’de de bazı şirketlerde uygulanan bu projede çalışanların daha verimli olduğu aktarıldı. 



İş ve yaşam dengesi sağlandı 

Uygulamaya katılan çalışanlar üzerinde büyük değişimler gerçekleşti. İş ve yaşam dengesinin sağlandığı belirtilen projede bulunanların stres ve tükenmişlik sendromlarını üzerlerinden attığı ve sağlıklarında iyileşmeler olduğu görüldü. Bu proje yalnızca çalışanlar açısından değil şirket açısından da olumlu sonuçlandı. Şirketler ve kurumlar, üretkenlik ve hizmet sunumlarının iyi yönde revize edildiğini aktardı. 

Çalışma saatlerinin azaltılması için çalışmalar başladı 

İzlanda, çalışma saatlerinin azaltılması için çalışmalara başladı. Araştırmacılardan Gudmundur Haraldsson: “İzlanda’da hafta içinde daha az çalışma saati olması bizlere modern zamanlarda yalnızca daha az çalışmanın mümkün olduğunu değil aynı zamanda ilerici değişimin mümkün olduğunu da gösteriyor.” 

İzlanda, İngiltere’ye örnek oldu 

Bir araştırma kurumunun direktörü Will Stronge ise bu kısa çalışma saatlerinin İngiltere’deki kamu sektöründe kısa çalışma stilini düşünenler için bir örnek olduğunu belirtti. İngiltere’de de haftada 4 gün iş 3 gün tatil sistemi, pek çok kişi tarafından destek görüyor. Önerinin, bu sene içinde incelenmesi bekleniyor. 

Yorumlar (0)