'Dünyanın akciğerleri' yok oluyor!

Bilim adamları, "dünyanın akciğerleri" olarak bilinen Amazon Ormanları'nın yok edilmesinin sürmesi halinde yaşanabilecek tehlikeye dikkat çekti.

DÜNYA 03.05.2020, 21:12
'Dünyanın akciğerleri' yok oluyor!

Brezilya, Latin Amerika'da koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülke konumunda bulunuyor.

Ülkede 97 bin 100 vaka görülürken, 6 bin 761 kişi hayatını kaybetti.

Koronavirüsü "basit bir grip ve ufak bir soğuk algınlığı" olarak tanımlayan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Amazon Ormanları'ndaki kayıp nedeniyle de tepki çekiyor.

Amazon, yok olmaya doğru gidiyor

Brezilya Devlet Başkanı'nın koltuğa oturduğu 2019 yılının ocak ayından bu yana Amazon ormanları yok olma noktasına geldi.

Kayıp yüzde 30 arttı

Bolsonaro döneminde ormansızlaşma tavan yaparken, ağaçlar yangın nedeniyle kül oldu. Amazon'daki yangında, geçtiğimiz yıl 2018'e kıyasla yüzde 84'lük artış yaşandı.

Bununla birlikte, salgın nedeniyle çoğu sanayi faaliyeti durma noktasına gelse de hükümet verileri, geçtiğimiz mart ayında "dünyanın akciğerleri" olarak bilinen Amazon Ormanları'nda ağaçların yok edilmesinin 2019'un aynı dönemine göre yüzde 30 oranında arttığını gösteriyor.

Madenciler, toprak gaspçıları...

Ormansızlaştırma faaliyetlerinin geride bıraktığımız nisan ayında da devam ettiği kaydedildi. Madenciler ve toprak gaspçılarının sayısının da Amazon'da arttığına vurgu yapıldı.

Yeni salgın hastalıklar çıkarabilir

Hal böyleyken, bilim adamları kritik bir uyarı yaptı. Ekolojik bozulmanın, insanlara bulaşan yeni enfeksiyon hastalıklarını ortaya çıkarabileceği belirtildi.

Geçtiğimiz yıl alevlere teslim olan Amazon'da, 906 bin hektar alan kül olmuştu.

Independet'ın aktardığına göre, sivil toplum kuruluşu EcoHealth Alliance Başkanı Peter Daszak, "Yeni ortaya çıkan üç salgından biri, ormansızlaşma gibi arazi kullanımındaki değişikliklerle bağlantılıdır." dedi.

"Virüsün yayılması için her türlü malzeme var"

Amazon Ormanları'ndaki duruma işaret eden eden Kaliforniya Üniversitesi'nden David Wolking, "Bir virüsün yayılma tarifi için tüm malzemelere sahipsiniz." diye konuştu.

1998'deki yangını hatırlattılar

Bazı araştırmacılar, 1998 yılında Endonezya'da yaşanan dev yangınları işaret ederek, yıkımlar sonucu Nipah virüsünün ortaya çıktığını hatırlatıyor.

Bölgedeki meyve yarasalarının, yoğun duman nedeniyle Malezya'daki meyve bahçelerine gittiğine dikkat çekiliyor.

"N'olmuş yani" cevabı

Jair Bolsonaro, geçtiğimiz günlerde ülkesindeki koronavirüs ölümleriyle ilgili bir soruyu yanıtlarken, "N'olmuş yani. Üzgünüm ama bu konuda benden ne yapmamı istiyorsunuz? Mucize yaratamam." ifadelerini kullanmış, bu sözler tepkilerin odağına oturmuştu.

Yorumlar (0)