Dünyadan “Türkiye’de seçim” değerlendirmesi: İkili ilişkiler nasıl ilerleyecek?

Dünya Türkiye’de bugün gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerini yakından takip ediyor. Uluslararası dijital ve görsel medya ajansları Türkiye seçimleri ile ilgili gelişmelere detaylı yer ayırıyor. ABD, Türkiye’nin demokrasi geleneğine dikkat çekerken, Avrupa Birliği seçimlere birden fazla açıdan yaklaşıyor. Rusya tarafı ise seçimlerin ikili ilişkileri etkilemeyeceği görüşünde.

DÜNYA 14.05.2023, 13:31
Dünyadan “Türkiye’de seçim” değerlendirmesi: İkili ilişkiler nasıl ilerleyecek?

Avrupa Birliği ve mensubu ülkeler Türkiye’de gerçekleştirilen seçimleri yakından izliyor. Seçim kampanyalarından açıklamalara kadar her detayın önemsendiği oylamanın sadece Türkiye için değil AB ile ilişkiler noktasında da oldukça büyük bir öneme sahip olduğu belirtiliyor.

AB’den “Bekle-gör” tavrı

Avrupa Birliği, Türkiye’de gerçekleştirilecek seçimlerin adil, özgür ve demokratik standartlara uygun biçimde gerçekleştirilmesi ve elde edilen sonuca iki kesiminde sayı göstermesini bekliyor. “Bekle-gör” tavrıyla bir yol izleyen AB, seçimlerin birçok sonuç doğuracağını ifade ediyor. Seçimlerin küresel ve bölgesel etkilerinin görüleceği yorumlarına fazlasıyla rastlanıyor.

ABD’den Türkiye demokrasisine övgü

Türkiye’de seçimlere dair değerlendirmede bulunan ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, “Türkiye’yi demokrasi açısından tebrik ediyoruz. Ülke demokratik kurumlara sahip.” dedi.

Rusya ve Türkiye ilişkisi

Türkiye’de düzenlenen seçimleri yakından takip eden diğer bir ülke ise Rusya. Sandıkta kim seçilirse seçilsin köklü bir değişiklik yaşanmayacağına işaret eden Rus haber ajansları, “Türkiye, ana dış siyasi çizgi anlayışı kapsamında Batı ile beraber. Bu durumu Moskova da açık bir şekilde biliyor. Göz önünde tutuyor ve kabul ediyor. Bu nedenle 14 Mayıs seçimlerinde sandıktan her kim çıkarsa çıksın Moskova ile Ankara arasında devam etmekte olan ilişkilerin büyük bir değişim geçireceği düşünülmüyor” yorumları yapıldı.

Yorumlar (0)