Dünyadaki protestolar - 2019 (Lübnan)

Hong Kong'dan Haiti'ye, Keşmir'den Peru'ya dünyada kazanlar kaynıyor. Peki Lübnan'da neler oluyor?

DÜNYA 11.10.2019, 12:11
Dünyadaki protestolar - 2019 (Lübnan)

Dünya genelinde birçok farklı coğrafyada ekonomik ve siyasi krizlerle beraber rejim değişikliği istekleri de protesto gösterilerinin temel sebepleri arasında yer alıyor. "Dünyadaki protestolar-2019" haber dosyamızın dokuzuncu adresi Lübnan.

Lübnan'da protestocular, ekonomik ve mali krizle boğuşan ülkedeki kötüleşen koşullara karşı yaptıkları gösterilerde Lübnan’daki yolları kapattı.

Ülkenin başkenti Beyrut'un başını çektiği protesto gösterileri ülkenin kuzey ve güney bölgelerine de sıçramış durumda. Güvenlik güçleri ile çatışan, Lübnan Parlamentosu yanındaki ana yol boyunca yürüyen yüzlerce gösterici kapitalizm karşıtı sloganlar attı. Hükûmetteki yolsuzluklar konusunda önde gelen Lübnan liderleri "Onurlu bir şekilde yaşama talebinde bulunmak için sokağa çıktık. Milletvekillerine, bakanlara ve tüm egemen sınıflara, bizden çaldıklarını geri vermek istemiyorlarsa, en azından halkın yaşayabilmesi için çalmayı bırakmaları gerektiğini söylemek istiyoruz." ifadelerinde bulundu.

Muhalefet partilerinden biri olan Falanj Partisi milletvekili İlyas Henkeş de yaptığı bir açıklamada, göstericilerin protestolarında haklı olduğu ve kötü bir amaçları olmadığını söyledi. Henkeş, " Lübnan sokaklarında gördüğüm, ülkede kötü yönetim ve keyfî uygulamalardan kaynaklı sıkıntılara karşı halkın haklı tepkisi." mesajını verdi. Halkın sıkıntılarının 4 yıldır devam ettiğini belirten Henkeş, partisinin mecliste bu sorunları dile getirdiğini, Saad Hariri hükûmetine güvenoyu vermeyerek ve vatandaşlara vergi yükleyen bütçe tasarısını reddederek gerekli tepkiyi gösterdiklerini ifade etti.

Lübnan’ın ikinci büyük kenti olan Trablus’ta da sokağa çıkan protestocular, Başbakan Saad el-Hariri’nin resmini ateşe verdi. Dünyanın en ağır borçlu ülkelerinden biri olan Lübnan, durgun bir ekonomi ile boğuşuyor ve finansal sistemindeki sermaye girişindeki yavaşlamadan kaynaklanan gerginlikle savaşıyor. Lübnan Merkez Bankası Başkanlığınca yapılan açıklamada geçen hafta bankaların ABD doları için müşteri talebinin karşılandığını söylendi.

Ayrıca, bu hafta akaryakıt, buğday ve ilaç ithalatı için döviz sağlanmasını düzenleyen bankalara bir yönerge düzenleneceğini de belirtildi. Ancak protestocular hükûmeti istifaya çağırıyor ve bu nedenle tansiyon düşmek bilmiyor.

"Dünyadaki protestolar-2019" haber dosyamızın onuncu adresi Venezuela olacak.

Habernediyor.com

Yorumlar (0)