Dünyadaki protestolar - 2019 (Doğu Türkistan)

Hong Kong'dan Haiti'ye, Keşmir'den Peru'ya dünyada kazanlar kaynıyor. Peki Doğu Türkistan'da neler oluyor?

DÜNYA 15.10.2019, 14:22
Dünyadaki protestolar - 2019 (Doğu Türkistan)

Dünya genelinde birçok farklı coğrafyada ekonomik ve siyasi krizlerle beraber rejim değişikliği istekleri de protesto gösterilerinin temel sebepleri arasında yer alıyor. "Dünyadaki protestolar-2019" haber dosyamızın son adresi Doğu Türkistan.

Doğu Türkistan olarak da bilinen Sincan-Uygur özerk bölgesinin kırsal kesimlerinde yüz binlerce Uygur Türkü'nün hapsedildiği toplama kamplarının hacminin geçtiğimiz yıldan bu yana tam 3 katı büyüdüğü belirtiliyor. 1 milyon civarında Müslüman Uygur Türkü, Uluslararası Af Örgütü ve BM'nin de açıkladığı verilere göre Çin'in "meslekî eğitim merkezi" olarak nitelendirdiği toplama kamplarında tutuluyor.

2014'ten bu yana "teröre karşı mücadele" olarak adlandırdığı yeni bir politika izleyen Çin, Sincan Özerk Bölgesi'nde ve bazı diğer yerlerde meydana gelen saldırı ve patlamalardan çoğunlukla Uygur Türklerini sorumlu tutuyor. 

Çin yönetimince Uygurlara yapılan kültürel ve dinî kısıtlamalar 2009 senesinden sonra ivme kazandı. Daha önceki süreçte Kur’an eğitiminin yasaklanması, camilerin diğer din mensuplarına da tahsis edilmesi, yargısız infazlar, yapılan işkenceler, doğum kontrol politikaları, Uygur dilinin yasaklanması gibi baskı ve kısıtlamalar birbirini takip ediyordu. Son olarak uygulandığı iddia edilen yasaklar kapsamında ise erkeklerin sakalını uzatması, kadınların kıyafetlerinin uzun olmasının yanı sıra namaz kılınması veya Ramazan aylarında oruç tutulması gibi ibadetlerin de yer aldığı söyleniyor.

 

Pekin ise Doğu Türkistan genelinde inşa edilen toplu hapishaneleri, dünyaya "eğitim merkezi" ya da "rehabilitasyon merkezi" olarak gösteriyor. Kitlesel gözaltılara, Sincan bölgesindeki Uygurlara ve diğer Müslümanlara yönelik kötü muamelelere son verilmesi çağrısında bulunan 22 Batı ülkesi ise Çin tarafından sert bir şekilde eleştiriliyor.

Habernediyor.com
 

Yorumlar (0)