Dünyada ilk kez Kanada’da hastanın akciğeri drone ile nakledildi

Geçtiğimiz günlerde Kanada’da yaşanan bir olay dünya tarihine adını yazdırdı. Bir hastanın ihtiyacı olan akciğer, iki hastane arasında drone vasıtasıyla taşındı. İşlem sırasında herhangi bir aksilik yaşanmadı.

DÜNYA 13.10.2021, 09:39
Dünyada ilk kez Kanada’da hastanın akciğeri drone ile nakledildi

Kanada'da bir hastaya ameliyatla nakledilecek akciğer, dünyada ilk kez drone ila taşındı ve bu minik yolculuk kayıtlara başarılı bir transfer olarak geçti.

Toronto kentinde bulunan Western Hastanesi’nde gerçekleşen bir operasyonun ardından hastadan alınan akciğeri, toplamda 6 dakika süren sıra dışı bir yolculuğun ardından yine aynı şehirde bulunan General Hospital’e ulaştırıldı.

Drone naklini başarıyla yapan şirket sahibi Martine Rothblat, General Hospital’i ülkedeki tekli ve ilk ikili akciğer naklini başarıyla uygulayan bir hastane oldukları için seçtiklerini söyledi. Kanada’nın haber ajansına açıklamalar yapan Rothblat, böyle bir transfer için 18 ay boyunca sürekli çalışma yaptıklarını ve nakilin başarıyla gerçekleşebilmesi için tüm aşamaları titizlikle test ettiklerini belirtti.

 Basit bir kutu değil

İlk olarak 2019’da Amerika’nın Baltimore şehrinde gerçekleşen drone ile böbrek taşıma operasyonu, daha sonra Minnesota’da pankreas ve Nevada’da kornea taşıması ile kayda geçti. Kanada’da gerçekleştirilen transfer akciğerin bozulmasını önleyecek özel bir kutu içinde gerçekleştirdi.

 Akciğer taşınan kutuyu titreşimler, basınç, yükseklik ve yaşanabilecek diğer olumsuz olaylara karşı özel olarak tasarlatan firma, olası bir düşme ihtimalini de düşünerek kutuya paraşüt ve gelişmiş GPS sistemi de entegre etti.  

Her türlü önlem alındı

Ayrıca aylar süren çalışmalarda ani oluşabilecek hava şartlarına karşı, düşme senaryolarıyla dolu uygulama uçuşları da yapıldı.

Buna göre yeni geliştirilen bu sistemle, her saniyenin bile altın değerinde olduğu zamanın ulaşımda kaybedilmemesi amaçlanıyor.

 Kanada’da açıklanan güncel bilgilere göre 4129 kişi organ nakli bekliyor.

Yorumlar (0)