Dünyada ilk! Barış Bakanlığı kuruldu

Taliban ile barış görüşmelerini hızlandırmak için Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin kararıyla Afganistan Barış Bakanlığı kuruldu.

DÜNYA 09.01.2020, 09:56
Dünyada ilk! Barış Bakanlığı kuruldu

Afganistan Meclisinin onayından da geçen Afganistan Barış Bakanlığı çok hızlı başladı. Afganistan Barış Bakanlığı barış süreciyle ilgili ilk toplantısını başkent Kabil'de yaptı.

Afganistan Barış Bakanlığı Bakan Yardımcısı Gulam Yahya Abbas, toplantıda yaptığı konuşmada, Afganistan Barış Bakanlığının, barış görüşmelerini daha iyi koordine etmek, tüm kurum ve kuruluşları barış konusunda istişarede bulunabilecekleri bir şemsiye altında toplamak için çalışacağını bildirdi.

Yüksek Barış Şurasının da kendilerine Taliban ile barış konusunda yardım edeceğini ifade eden Afganistan Barış Bakanlığı Bakan Yardımcısı Gulam Yahya Abbas, Şuranın barış konusundaki deneyimlerinden yararlanacaklarını kaydetti.

Afganistan Barış Bakanlığı Bakan Yardımcısı Gulam Yahya Abbas, Taliban ile barış görüşmelerinin başlaması için ciddi çalışmalar yapacaklarını söyledi.

Afganistan Yüksek Barış Şurası, eski Cumhurbaşkanı Hamit Karzai tarafından 2010 senesinde kurulmuştu.

Barış görüşmeleri süreci hakkında...

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani yönetimindeki hükümet için büyük tehdit unsuru olan Taliban örgütü, ülkenin birçok bölgesinde hakimiyetini sürdürüyor.

Hükümetin geçen yıllarda Taliban ile barış görüşmelerine başlamak için defalarca girişimde bulunması ve bu kapsamda Barış Konseyi kurmasına rağmen henüz bir sonuç alınamadı.

Eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai döneminde, Afganistan yönetimi ile Taliban arasındaki temasların Katar'ın başkenti Doha'da, 2013 yılının Haziran ayında yapılması planlanıyordu fakat Taliban'ın ofise "Afganistan İslam Emirliği" yazan tabela ve sözde bayrağını asması üzerine, Afganistan hükümeti müzakerelerden vazgeçmişti.

Taliban'ın "Afganistan İslam Emirliği" yazılı tabela astığı ofis, bir ay geçtikten sonra kapanmış ve barış müzakereleri askıya alınmıştı.

Donald Trump müzakereleri durdurmuştu

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump da ABD ile Taliban arasında 2018 yılının Aralık ayından bu tarafa süren barış müzakerelerini, 5 Eylül'de Afganistan'daki Amerikan askerlerine düzenlenen ve Taliban'ın üstlendiği bombalı saldırı nedeniyle iptal etmişti.

Görüşmelerin askıya alınmasından sonra Taliban bu kez de barış görüşmelerini sürdürmek için çözüm yolunu Rusya'da aramış ve başkent Moskova'ya heyet göndermişti.

Yorumlar (0)