Dünyada gerginlik bitmiyor! Kosova-Sırbistan gerilimine NATO hamlesi

Kosova ve Sırbistan arasında yaşanan gerilimin sonrasında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, çağrıda bulundu. İki tarafa da gerilimin tırmandırılmamasını söyleyen Stoltenberg, istikrarın korunması adına NATO'nun her türlü müdahaleye hazır bulunduğunu ifade etti.

DÜNYA 18.08.2022, 10:12
Dünyada gerginlik bitmiyor! Kosova-Sırbistan gerilimine NATO hamlesi

Sırbistan ve Kosova tarafları belirli bir süredir gerilimi yükselten açıklamalarda ve davranışlarda bulunuyordu. İki tarafa da istikrar çağrısı yapan NATO, oluşacak durumlara karşı müdahale etmeye hazır olduklarını söyledi.

NATO Genel Sekreterinden “Söylemlerinize dikkat edin” uyarısı

NATO karargahında Jens Stoltenberg, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic bir aya geldi. Daha sonrasında ise NATO Genel Sekreteri Kosova Başbakanı Albin Kurti ile de görüşme sağladı. Kurti ile gerçekleştirdiği ortak basın açıklamasında Stoltenberg, Sırbistan-Kosova arasında yaşanan gerginlik için itidal çağrısında bulundu ve ifadelere dikkat edilmesi konusunda tavsiyelerde bulundu.

Taraflara görüşme çağrısını tekrar eden Stoltenberg, NATO Kosova Gücü'nün (KFOR) bölgede istikrarı risk altında görülmesi durumunda müdahaleye hazır olduklarını ve tarafsız durduklarını ifade etti.

NATO Kosova’yı koruyacak

7 NATO ortağı ve 20 NATO müttefiki ülkenin 3 bin 700 askerinin yer aldığı KFOR için Stoltenberg, Kosova vatandaşlarının güvenliğinin korunmasına devam edeceklerini dile getirdi.

Son zamanlarda da görüldüğü üzere Kosova'nın kuzeyinde yer alan NATO varlığını artırabileceklerine dikkat çeken Stoltenberg, "Eylemlerimiz ölçülü ve orantılı şekilde olacaktır. Gerilimin yükselmesinin önüne geçmek ve Kosova'da yaşayan tüm insanların güvenliği ve özgürlüğü adına ne gerekiyorsa yapacağız." şeklinde konuştu.

“Rusya’nın savaş gündemi altında komşumuza karşı uyanık durmalıyız”

NATO’nun Kosova’nın güvenliğine ve altyapısına büyük bir destek sağladığını ifade eden Kosova Başbakanı Kurti, “NATO'nun bütün operasyonlarının içerisinde bulunmayı istiyoruz. Bunun yanı sıra NATO üyesi olmak gibi bir hedefimiz de bulunuyor.” dedi.

Mevcut durumda NATO'nun karşı karşıya kaldığı tehditler, sınamalar ve risklerin Kosova kesiminden de hissedildiğine vurgu yapan Kurti, "Rusya tarafından Avrupa'ya karşı zarar verici bir tavrı bulunuyor. Bizde mevcutta bulunan savaş durumunda komşumuzun (Sırbistan'ın) bölgeye ve bize yıkıcı tavrına karşı Kosova halkı olarak uyanık durmalıyız." diye konuştu.

Sırbistan ve Kosova’da neler oluyor?

Kosova'da hayatını sürdüren Sırpların da içerisinde olmak üzere, herkesin Kosova plakasına ve kimlik kartına sahip olması mecburiyetinin getirileceğinin söylemesi, Kosova'da bulunan Sırpların büyük bir tepki göstermesine neden olmuştu. Tepkinin ardından ülkenin kuzeyinde bulunan sınır geçişleri tamamen kapatılmış ve temmuz ayının son günlerine doğru taraflar arasında gerilim yükselmişti.

Kosova idaresi verdiği kararın sonrasında Sırbistan ile yaşadığı sınır kapılarının kapanmasına kadar ulaşan olay sonrasında krize sebep olan işlemi 1 Eylül tarihine kadar erteleme kararı vermişti.

Gerilimin yükselmesinin sonrasında Kosova Başbakanı Kurti, Sırbistan ve Kosova taraflarında yeni bir çatışma olasılığının yüksek olduğunu ifade etmişti. Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic de söz konusu durum ile ilgili olarak, “Kosova idaresi Sırpların hayatını sürdürdüğü bölgenin kuzeyine saldırmayı planlıyor.” iddialarına bulunmuştu.

Sırbistan, 2008 yılında tek taraflı olarak bağımsızlığını duyuran Kosova'yı kendi toprağı gibi görmeye devam ediyor.

Vucic ile Kurti yaşanan gerginliğin ardından 18 Ağustos günü Brüksel'de AB Güvenlik Politikası ve Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in beraberliğinde ilk defa görüşecek.

Yorumlar (0)