Dünyaca ünlü şirkete 'DEAŞ' cezası

ABD'de görülen davada Fransa merkezli çimento üreticisi Lafarge'ın DEAŞ terör örgütüne yardım etme suçunu kabul ettiği açıklandı. Lafarge, 777,78 milyon dolar ceza ödemeyi de kabul etti.

DÜNYA 18.10.2022, 20:00 19.10.2022, 17:20
Dünyaca ünlü şirkete 'DEAŞ' cezası

ABD Adalet Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklama doğrultusunda, Lafarge, New York Brooklyn'deki federal mahkemede anlaşma yapma yoluna gitti.

Hakkındaki 'DEAŞ terör örgütüne yardım etme' suçlamasını kabul eden Lafarge, 777,78 milyon dolar ceza ödemeyi de kabul etti.

Lafarge tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada ise "Lafarge ve alt firması Lafarge Suriye, yöneticilerin kişisel olarak yer aldığı eylemlerden ötürü tüm sorumluluğu kabul etmiştir. Bahse konu eylemler, firmamızın ceza yasasının alçak bir biçimde ihlal edilmesidir. Bu olayın yaşanmış olmasından ötürü çok üzgünüz. ABD Adalet Bakanlığı ile hususun çözümüne dair yakından çalıştık." denildi.

"Şeytanla anlaşma yaptı"

ABD Adalet Bakan Yardımcısı Lisa Monaco ve New York Bölge Savcısı Breon Peace, New York Doğu Bölge Mahkemesi'nde görülen davada bahse konu firmanın, hakkındaki 'DEAŞ terör örgütüne yardım etme' suçlamasını kabul etmesinin akabinde açıklamada bulundu. 

Lafarge ve Lafarge Suriye'nin ABD Adalet Bakanlığı tarafından, yabancı terör örgütlerine destekle suçlanan ilk firmalar olduğunu kaydeden Peace, "Lafarge, şeytanla anlaşma yaptı." dedi.

Monaco ise söz konusu firmanın 750 milyon doları aşkın para cezası ödeyeceğini anımsatarak, "Uluslararası terörizmle mücadele ederek ulusal güvenliğimizi koruma altına almak ABD Adalet Bakanlığı'nın önceliğidir." diye konuştu.

Firmaların işlediği suçların cezalandırılmasının da önceliklerinden biri olduğunun altını çizen Monaco, "Bugün alınan karar göstermiştir ki firmalar ya da yöneticileri ülkemizin güvenliğini tehdit ederse bunun da büyük bir cezası olur." ifadelerine yer verdi.

Monaco, Lafarge'ın tesis ettiği maddi destek ile El Nusra ve DEAŞ terör örgütlerinin Suriye'de alan kazandığını dile getirerek, "Şimdi pek çok firma bölgede doğru tercihi yaptı. Kendilerini terör örgütlerine teslim etmedi." sözlerini sarf etti.

Yorumlar (0)