Dünya yine alarmda: Kara mantar hastalığı bir ülkeye daha sıçradı

İlk başta Hindistan’da ortaya çıkan ve geçtiğimiz günlerde ise Irak ve Mısır’da da görülen kara mantar hastalığı son olarak Meksika’ya da sıçradı.  

DÜNYA 04.06.2021, 11:00 05.06.2021, 14:18
Dünya yine alarmda: Kara mantar hastalığı bir ülkeye daha sıçradı

Mukromikoz, yani kara mantar olarak da adlandırılan hastalık Hindistan, Irak ve Mısır’ın ardından Meksika’da da ortaya çıktı. 

“Hasta sol gözünü, damağını ve burnunu kaybetti”

Meksika’daki General Hospital de Zona 71 Hastanesi’nden yapılan açıklamada, Gregorio Avendano Jimenez isimli  34 yaşındaki bir hastada kara mantar hastalığının belirlendiğini açıkladı. 9 yıldır diyabet ile mücadele ettiği ve bir ay önce Kovid-19’a yakalanıp iyileşen, fakat son dönemde sağlığının kötüye gittiği belirtilen hasta, geçen hafta cumartesi günü burun kanamaları ve şiddetli baş ağrısı, yüz felci ile glikoz seviyesinin 500 mg/dl’ye çıkmasıyla yakınları tarafından acil servisi götürüldü. 

Hastaneye hemen yatışı sağlanan hastanın sağlığı, her geçen gün daha da kötüye gitti. Doktorunun yaptığı açıklamada enfeksiyon sebebiyle hastanın, burnunu, sol gözünü ve damağını kaybettiği, beynin de bundan etkilenmesinin an meselesi olduğu bildirildi. Öte yandan hastanın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu açıklandı.

Mukormikoz (Kara mantar) nedir? 

Bir enfeksiyon hastalığı olarak tanımlanan mukormikoz, çok seyrek görülüyor. Genellikle bu hastalık çürüyen meyve ve sebzenin dışında bitki, gübre ve toprakta bulunan mukor küfüyle temas neticesinde ortaya çıkıyor. Beyin, akciğer ve sinüsü etkileyen kara mantar, kanser, AIDS ya da diyabet hastalarında, genel anlamda bağışıklık sistemi ciddi bir biçimde zayıflamış kişilerde hayati riske neden olabiliyor.

Yorumlar (0)