Dünya üzerinde insanın ulaşıp da kirletmediği bir yer aranıyor!

İngiliz bilim insanlarınca Everest'in zirvesinde yapılan aramalarda çok sayıda mikroplastiğe rastlandı. Araştırmacı Imogen Napper, "Everest Dağı'ndan topladığımız kar örneklerinde mikroplastikleri görünce şaşırdım. Dağın zirvesinin bile kirletilmesi hayret verici." dedi.

DÜNYA 21.11.2020, 13:58
Dünya üzerinde insanın ulaşıp da kirletmediği bir yer aranıyor!

5mm'den daha küçük plastik parçalara mikroplastik ismi veriliyor ve bu parçacıklardan dolayı özellikle deniz yaşamı ciddi bir oranda etkilenebiliyor.

Son senelerde dünya üzerinde plastik kullanımı oldukça artışa geçmiş vaziyette. Böylece hayvanların bitkilerin ve en nihayetinde insanların yaşamı büyük bir tehlike altına giriyor.

Everest'in zivesinde mikroplastikler...

Playmouth Üniversitesi'ndeki bilim insanlarınca, Everest zirvesinin yakınlarında mikroplastiğe rastlandı. 5 bin metreden zirveye dek 11 farklı yerden toplanmış olan kar örneklerinde tespit edilen mikroplastiklerin, dağcıların kıyafetinden geldiği düşünülüyor.

Mikroplastiklerin yoğunluğunun en fazla olduğu yer ise yürüyüşçülerin ve dağcıların en fazla zaman geçirdiği "ana kamp" alanı oldu. Burada parçaların dağcılar tarafından kullanılan çadır ve giysilerden geldiği kaydedildi.

Araştırmacı Imogen Napper, "Everest Dağı'ndan toplamış olduğumuz her kar örneğinde mikroplastiklere rastlayınca şaşırdım. Dağın her zaman uzakta ve bozulmamış olduğunu düşünürdüm fakat insanların bir dağın zirvesini bile kirlettiğini görmek hayret verici." dedi.

Mikroplastikler nasıl zarar veriyor?

Mikroplastikler doğayı tehdit ediyor ve canlıların tümüne ciddi zararlar veriyor. Farkında olmasak da bu yapılar çeşitli şekillerde vücudumuza girebiliyor.

Yapılan birçok çalışmada, mikroplastiklerin kara ve deniz canlıları tarafından yutulabileceği ifade ediliyor. Şimdiye dek gerçekleştirilen çalışmalarda 2 binin üzerinde deniz canlısının mikroplastik partiküllerden doğrudan etkilendiğini kaydediyor.

Bununla birlikte deniz canlılarının insanlarca tüketilmesinin mikro-plastiklerin dolaylı şekillerde insan vücuduna girmesine sebep olabildiği ifade ediliyor.

Avustralyalı bilim insanlarınca yapılan araştırmalarda ise okyanus derinliklerinde bulunan plastik kirliliğinin 14 milyon tona yaklaştığı ve mevcut zarar sınırlansa bile 2040 senesine dek dünyada karada ve denizdeki plastik atıkların miktarının 710 milyon tona ulaşılacağı kaydediliyor.

Yorumlar (0)