Dünya, Süveyş Kanalı krizine kilitlendi: 321 gemi sırada bekliyor!

Süveyş Kanalı’nda karaya oturması sonrası uluslararası trafiğin aksamasına sebep olan yük gemisini kurtarma çalışmalarından dolayı lojistik operasyonlar büyük bir zarar görmeye devam ediyor. Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Rabi, oluşan zararın günlük 12-14 milyon dolar olduğunu ve 321 geminin ise geçiş için beklediğini kaydetti.

DÜNYA 28.03.2021, 12:20 29.03.2021, 10:22
Dünya, Süveyş Kanalı krizine kilitlendi: 321 gemi sırada bekliyor!

24 Mart tarihinde “The Ever Given” adlı Japon bir firmaya ait yük gemisinin Süveyş Kanalı’nda karaya saplanmasının ardından uluslararası deniz trafiği ağır bir şekilde etkilendi. Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Rabi, kanalın kuzey ve güneyinde 321 geminin geçiş için beklediğini ve yaşanan bu kazanan günlük olarak kanal idaresine maliyetinin 12-14 milyon dolar olduğunu kaydetti. Gemiyi kurtarma çalışmaları sürerken yetkililer tarafından ise kanal trafiğinin açılmasına ilişkin net bir tarih verilemiyor.

Çalışmalar ne durumda?

Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Usame Rabi, düzenlemiş olduğu basın toplantısında karaya oturmasının ardından bütün dünyada deniz ticaretini engelleyen ‘The Ever Given’ adlı gemiyi tekrar yüzdürmek amacıyla yürütülen çalışmalara dair bilgi paylaştı.

Rabi yaptığı açıklamada, geminin saplandığı yerden kurtarılması amacıyla çalışma yürütün ekiplerin 26 Mart Cuma akşamı, gemi motorlarından bir tanesini çalıştırmayı başardığını fakat kanaldaki çekilmeden dolayı geminin ön kısmından daha çok toprak çıkarılmak zorunda kalındığını kaydetti.

"Mürettebattan yaralanan ve gemide sızıntı yok"

Kanalın tabanında sert kayalarla bağlantılı başka sorunların da olduğunu kaydeden Rabi, geminin karaya oturması sebebiyle mürettebat içinden yaralanan olmadığını ve bir sızıntının da meydana gelmediği bilgisini paylaştı.

Rabi, geminin karaya oturma nedenine ilişkin kesin bilginin ise gerçekleştirilen soruşturmanın sonunda elde edilebileceğini ifade ederek, sorunun çözülmesi ve geminin tekrar yüzdürülmesi için bir tarih paylaşmanın çok mümkün olmadığını kaydetti.

"Zarar günlük 12-14 milyon dolar..."

Geminin karaya oturmasından dolayı kanalda güneyde ve kuzeyde 321 geminin geçişinin beklenmek durumunda kaldığını söyleyen Rabi, Süveyş Kanalı idaresine bunun günlük maliyetinin ise 12-14 milyon dolar arasında olduğunun altını çizdi.

Bununla beraber Rabi, kanal idaresinin uğramış olduğu mali kayıptan dolayı gemiyi işleten şirkete bir cezanın uygulanıp uygulanmayacağına dair soruya ise, “Henüz bunun için çok erken. Konuya ilişkin hukuki bir danışmanlık ihtiyacı duyuyoruz. En önemli görevimiz şu an kanal trafiğini açmak.” dedi.

Olayın geçmişi…

Dünyadaki en önemli suyollarından olan Süveyş Kanalı’nda 24 Mart tarihinde büyük bir konteyner gemisi, ülkedeki kötü hava koşulları ve kum fırtınasından dolayı görüş mesafesinin düşmesi sebebiyle kıyıya vurup kaza yapmıştı.

“The Ever Given” adlı geminin dar kanalda enlemesine bir şekilde sıkışıp geçiş yolunu kapatmasının ardından kanalda uzun gemi kuyrukları meydana gelmiş ve deniz trafiğinin durmasından dolayı ise LNG ve ham petrol sevkiyatlarında duraksamalar yaşanmıştı.

Kanal idaresi tarafından aynı gün içinde deniz trafiğinin normale döndüğü kaydedilmiş fakat 25 Mart tarihinde tekrar geminin hareket edene dek Süveyş Kanalı’ndaki seyrüsefer trafiğinin askıya alındığı bilgisi paylaşılmıştı.

Kazaya neden olan geminin sahibi olan Japon firma kazanın meydana gelmesinden 2 gün sonra açıklama yapmış ve geminin tekrar yüzdürülmesine dair girişimlerde ise zorluklarla karşılaşıldığını kaydetmişti.

Yorumlar (0)